Север и Юг


sever-i-iugПризнавам, че преди „Север и Юг“ да попадне в ръцете ми, дори не бях чувала за произведението на Елизабет Гаскел. Радвам се обаче, че романът намери път до мен, а сега вече има свое собствено място както на лавиците на нашата Библиотека, така и в личната ми класация за хубави книги, към които някой ден може да се завърна. Ако и вие нямате никаква представа за каква книга ще разказвам в днешната публикация, то нека започнем отначало:

Маргарет е нашата главна героиня, която е дъщеря на свещеник и поради този или друг неизвестен за нас факт, има изключително изострено чувство за справедливост и чест. Животът ѝ сякаш е низ от раздели и обрати. Въпреки това, тя е същество, което е силно обичано от почти всеки, а самата тя е готова да предложи любовта и съчувствието си дори на тези, които не са питали или молили за нея.
Маргарет е принудена да напусне така обичаното родно място заедно със семейството си и да започне нов живот в шумния и мръсен индустриален град Милтън. Там я очаква изключително тежък период в живота – както споделя самата авторка: ако знаеше още колко години има, докато се почувства отново щастлива, Маргарет съвсем щеше да се предаде. Тя обае не знае, затова понася геройски всеки удар, а ударите в един момент стават прекалено много.

Има, разбира се, и любовна нишка, която може да ви напомни за „Гордост и предразсъдъци„, макар лично за мен да няма място за сравнение между двете книги. В Милтън живее господин Торнтън, който доста бързо се влюбва в Маргарет (казах ви, че героинята привлича хората към себе си изключително силно), но за сметка на това пък – трайно. Беше ми изключително забавно да наблюдавам влюбеното поведение на един сериозен зрял мъж, който се превръща в хлапе, когато става въпрос за любимата. Това ме подсеща да ви споделя, че книгата е чудесно написана и героите са завършени и всеки носи своя отличителен характер. Имах съвсем малки разочарования към края, но пък щастливият край винаги е за предпочитане (поне за мен), така че след толкова много загуба и мъка в живота на Маргарет, може би беше редно да ѝ се случат и хубави неща накуп.

north-south-35-copy

Настрана от любовните обрати, искам да ви препоръчам книгата и поради още една причина и тя е вниманието, което авторката насочва към проблемите в развиващите се индустриални градове, в промяната на мисленето на хората, в разликата именно между Севера и Юга, както и надигащите се бунтовнически настроения сред работниците във фабриките и дори за взаимоотношенията между англичани и ирландци. За пореден път ще подчертая колко големи са възможностите на Гаскел, която не взима страна, а само представя събитията от всички гледни точки чрез своите герои, които пораждат съчувствие, но и вдъхват доверие.

Приятно четене и до нови срещи!
Девора

П.п. Разбира се, както винаги, когато има екранизация на хубава книга, веднага след прочитането ѝ изгледах и екранизацията на BBC. Мисля, че си заслужава, но има някои съществени разлики от оригиналното произведение, така че ви препоръчвам първо да се насладите на авторския текст, след което на неговия филмов прочит. 😉

Едно мнение за “Север и Юг

  1. Благодаря ти за това съдържателно резюме, определено ме предизвика да намеря тази книга. И за мен е била непозната досега.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: