Повече целувки, отколкото боровинки


borovinkiСкоро прочетох книгата на Мери Симсис „Боровинков пай и солени целувки“ поради простата причина, че не мога да устоя на подобно заглавие. Макар лятото да е далече, аз мисля да започна да ви подсказвам малко по малки какви четива ще отиват на горещата ви почивка край морето и този ваканционен сезон, така че нека започнем именно с това заглавие – лежерно, любовно и вкусно (може би).

Историята е за Елън, която дори не осъзнава, че води живот, който не е за нея. Това е до момента, в който не попада в родното място на баба си, градчето Бийкън, и не открива накуп коя е, кого обича и какво я изпълва с желание да се радва на живота. Самата Елън е леко дразнещ персонаж, тъй като е от тези жени, които се държат по детински глупаво и само крайни обстоятелства могат да ги принудят да вземат окончателно решение. От много време ми е интересно как персонажи, които в истинския живот биха били определяни като посредствени хора, успяват да вълнуват въображението на автори и сценаристи. Тази чуденка обаче едва ли ще открие задоволителен отговор, затова по-добре да се спра за малко на другата дама в книгата, която макар и починала, има по-силно и по-вълнуващо присъствие от Елън: баба Рут. Оказва се, че възрастната жена е прикрила част от живота си от своето семейство и сега нейната внучка сглобява картинката на миналото, като едновременно с това гради своето собствено бъдеще.

За съжаление храната не е подобаващо представена, освен чрез слюноотделящото описание на едни понички и на боровинковите кифлички по рецепта на Рут. Незнайно как обаче, Елън преминава от една крайност в друга: от жена, която си брои калориите и следи за маслеността на прясното мляко, до собственичка на пекарна, в която да предлага кроасани с боровинки. Липсваха ми изкусителни описания на десерти и основни ястия, а ми бяха в повече любовните драматургии като в шести клас и именно поради тази причина препоръчвам книгата за плажа (когато му дойде времето), защото допринася за по-романтичната нагласа и докато четете за солените целувки, които си разменят главните герои, ще имате възможността да ги изживеете и самите вие. 😉

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: