Зарядът на душата е горивото на бъдещето


Представяте ли си неизчерпаем източник на енергия? Нещо, което може да задвижва мотори, да кара лампите да светят или да притежава унищожителната сила на мощна бомба? Нещо като перпетуум мобиле? Нещо като човешката душа например…

RomenПопаднах на този роман донякъде от любопитство, донякъде заради невероятно привлекателната корица (изд. Lege Artis винаги правят неустоими корици). „Зарядът на душата“ на Ромен Гари е интересен полет на въображението. „Ние сме създатели, но и отпадъци на една система“, пише Гари в предговора. Оттук тръгва и цялата идея на този любопитен роман.

В недалечно бъдеще учените са открили начин да „улавят“ душата на човека в момента, в който тя напуска тялото. Самата душа представлява безкраен източник на енергия. Уловена в колектор заедно с други души тя би могла да се превърне в страховита мощ. Това се случва и в този странен, нестандартен роман, който задава редица въпроси за границите, до които човек би стигнал (и прекрачил) в утилизирането на всички налични ресурси за поддържане на своята цивилизация.

Превръщайки се в енергиен ресурс, човешката душа и технологията за улавянето и контролирането й стават силно привлекателни за Великите сили. Американци, руснаци и китайци се впускат в надпревара кой пръв ще се добере до този ценен източник на абсолютна сила. Един учен е на прага да открие и най-важното уравнение в задачата – как да контролира тази енергия. Обсебен от противоречия, той подава информация на всички заинтересовани страни. Шпионското надлъгване обаче се изостря и изборът му на чия страна да застане ще наклони везните в неочаквана посока.

Книгата е наистина странна смесица между антиутопия, криминален роман и напрегнат трилър. Ще надделее ли хуманистичното разбиране за индивидуалността на човешката душа или жаждата за надмощите ще я принизи до суровина, използвана в противоборството между силните на деня? Интересна интерпретация на Ромен Гари, която си заслужава четенето.

Публикувано от Георги

Едно мнение за “Зарядът на душата е горивото на бъдещето

  1. Първите няколко книги на Гари, които прочетох силно ме впечатлиха – Голям гальовник, Животът пред теб, Нататък билетът не важи, но следващите – Лейди Л, Сияние на жена – не ми харесаха. За съжаление Зарадът на душата също спада към тях. Идеята е добра, но не е достатъчна 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: