Нов поглед към Толкин в „Легенда за Сигурд и Гудрун“


Доста седмици преди официално да излезе на пазара, издателство „Сиела“ разпалиха въображението на верните толкинисти с анонса на неиздаван досега на български език негов труд, озаглавен „Легенда за Сигурд и Гудрун“. Стилната корица, която обиколи интернет пространството, обещаваше да срещне читателите с нещо доста по-различно от „Властелинът на пръстените“ или „Хобит“, а интервюто с преводача Асен Игов повдигна завесата над един непознат до момента Толкин.

Tolkien Sigurd and GudrunДействително, „Легенда за Сигурд и Гудрун“ ни среща не толкова с автора на прочутия епос за Единствения пръстен и Средната земя, колкото с лингвиста, професора по англосаксонски и старонорвежки в Оксфорд и познавач на скандинавската митология Дж. Р. Р. Толкин. Десетилетия след смъртта му неговият син Кристофър Толкин намира в архива му неизвестните до този момент две поеми, вдъхновени от културното наследство на Севера – „Нова песен за вьолсунгите“ и „Нова песен за Гудрун“. В настоящето двуезично издание са публикувани без редакторска намеса пълните текстове на поемата, както и подробни бележки и обяснения от Кристофър Толкин.

Поемите всъщност представляват авторска интерпретация на знаковото съчинение, върху което се базира цялата митология на Севера – „Старата Еда“. До днешни дни достигат откъслечни фрагменти от древната Еда, записана (и преписвана) някога на староисландски. И все пак поемите не са превод, нито точен опит да се възпроизведе Едата. Толкин се опитва да „обедини“, да „организира“ останалото от древните текстове, това е неговата интерпретация на едно наистина значимо и почти изгубено в някогашния му вид литературно произведение.

„Нова песен за вьолсунгите“ ни среща с героични подвизи, смърт, изпитания и предателство. Ще видим как смелият Сигурд ще пребори змея Фафнир, за да му отнеме съкровището, подтикнат от ковача Регин и въоръжен с могъщия меч Грам. Съкровището, разбира се, е прокълнато и няма да се остави бъде отнето току-така. Междувременно Сигурд среща по пътя си красивата русокоса Брюнхилд, която е орисана да се омъжи само за най-великия сред великите. Сигурд събужда Брюнхилд от омагьосания сън, но нещата не се получават по най-приказния начин. На хоризонта се появява Гудрун, която печели сърцето на храбрия воин. И както се случва и в други произведения на Толкин, предателства и интриги заплитат съдбите на главните герои и накрая всичко потъва в горест и печал. Честно казано, следенето на историята само по себе си е предизвикателство, поради огромния брой имена на герои, които ту се появяват, ту изчезват. От скръб и горест изобилства и „Нова песен за Гудрун“, където в скандинавската митология се появява и хунският владетел Атила, тук под името Атли. Като цяло закалете сърцата си, преди да пристъпите към четене на самите поеми и си спомнете основното правило от „Игра на тронове“ – не се привързвайте към никой от героите.

Познавачите на Толкин всъщност ще открият допирни точки между двете поеми и останалото творчество на професора. Турин Турамбар, от чиято ръка умира могъщият дракон Глаурунг, доста напомня на разказаната тук легенда за Сигурд и победата му над Фафнир. И все пак „Легенда за Сигурд и Гудрун“ е нещо наистина нетрадиционно.

Книгата е истинско пиршество за хардкор толкинисти, лингвисти, скандинависти и въобще хора с интереси към езиците, митологията и духа на Севера. Без съмнение ще обогати още повече образа, който имаме за този невероятен гений, какъвто е Толкин. А само като се замисля, че любимият на милиони фенове по света писател участва в Първата световна война и дори се бие при Сома, където загиват десетки хиляди войници… Трябва да благодарим на провидението за безумния му късмет да оцелее и да стане това, което става. Не си представям литературата без Средната земя и Толкин. В никакъв случай!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: