Книга за смеха и забравата


Това е от онези книги, за които ти е трудно да намериш отговор на въпроса „За какво се разказва?“. Едно от обясненията за това е самият автор – Милан Кундера е от онези писатели, които четеш, поглъщаш с интерес, но те държат в едно особено състояние на неведение относно замислите си. И се връщаш няколко изречения назад, и препрочиташ отново; и понякога губиш нишката, увлечен в конкретното действие. Писател, който води читателите си през на пръв поглед хаотично навързаните нишки на своята фантазия.

Kundera„Книга за смеха и забравата“ е точно такава книга. В търсене на отговора се обърнах първо към задната корица, където намерих следното: „Тази книга е роман под формата на вариации. Всяка нова част следва предишната като различните етапи на пътешествие, което ни води във вътрешността на една тема, после на една мисъл, после на една-единствена, все по-необятна ситуация„.

Такова описание не би могло да бъде дадено от критик. И наистина, думите са на самия Кундера, който дори не крие намерението си да преведе читателя през една нестандартна, сложна и преплетена история. Роман под формата на вариации – едва ли има по-добро определение на тази книга!

Това е роман, посветен на Тамина, според самия Кундера. И предназначен за нея. И все пак далеч не само това. Вариация след вариация срещаме мъже и жени, впускащи се в сексуални приключения, разкъсвани от противоречия, превземани от фантазии, измъчвани от спомени. Декор на тези вариации е Прага през 70-те, но и неназовано провинциално градче в страна от Западна Европа. Срещаме съвременните писатели на Чехия от онези години, назовани със закодирани имена, които спорят, пият и говорят за любов… Срещаме млади писатели, подвластни на страстта си към случайно срещнати провинциални дами на средна възраст… Ето я и Тамина, която сервира кафе като емигрантка в далечен град, докато спомените й бягат към нейната Прага или стоят заключени в чекмеджето на свекърва й под формата на писма от починалия съпруг… И очертанията на този съпруг, които се губят под натиска на годините и които тя отчаяно се опитва да възпроизведе върху лицата на всеки срещнат мъж…

Роман, изплетен от човешки страсти, от потискани фантазии, на които рядко се дава воля; роман с пулсираща сексуалност, пречупващ табута, и то в едно време, което по никакъв начин не благоприятства пречупването на табута… Един предизвикателен Кундера, който се чете с хищническо настървение без оглед на последователността в сюжета, която сме свикнали да търсим.

Самото книжно тяло е истинска наслада за библиофилите – изчистени, бели твърди корици с минималистично художествено оформление, хубава хартия с невероятен аромат… Удоволствие за сетивата.

Публикувано от Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: