Афера или две


Животът е прекрасен, когато си Сам Левит – съдбата е благосклонна, виното е най-доброто, а около теб винаги има по някоя красива жена. В две книги Питър Мейл ни разказва за живота и любопитните работните ангажименти на този чаровен главен герой. Веднъж ще се наложи да се краде вино, а друг път – да се излъже цяла комисия по застрояването на крайбрежието в град Марсилия. Тези вълнуващи предизвикателства не минават без компанията на разнообразна и удивително вкусна храна, както и на първокласни напитки – нещо, което е характерно за стила на автора. Любопитното в случая е, че за разлика от автобиографичните книги на Мейл, в които той почти не споменава жена си, тук женският образ е в центъра на събитията, развит и идеализиран. „Винена афера“ и „Марсилска афера“ ще ви напомнят за филмите, в които супергероите побеждават на всяка цена. Сам е силен, умен и хитър, а хората, които трябва да изпързаля, са лениви, глупави и дори наивни, независимо дали става въпрос за управител на изба или за побойници.

vinenaВинена афера“ е първата книга, в която ще се срещнем с героя Сам Левит. Задължително прочетете първо нея, преди да преминете към продължението. Не че няма да се досетите за повечето неща, но има прекалено много препратки към старата история, както и герои от нея, а тези неизвестни, останали без отговор, биха могли да развалят удоволствието от четенето.
Левит се впуска в издирване на изчезнала колекция от вина – най-добрите от шатата в Бордо. Благодарение на невероятните си способности, той не само разбира у кого са вината, но и успява да измисли и реализира план за тяхното завръщане при реалния им собственик. Помощник му е красивата Софи Кост, както и нейният братовчед Филип. Дали Сам ще върне вината на законния им, но изключително неприятен собственик, или пък ще ги остави на симпатичния крадец, ще разберете сами. А може би ги взима и ги изпива сам в компанията на София? Знае ли човек? 🙂

marsilskaОтново се срещаме със Сам, но този път в компанията на друга не по-малко привлекателна дама, с която за кратко сме се запознали в предишната книга – Елена Моралес. Двамата имат нова мисия – да защитят един от проектите за строеж на малък жилищен комплекс по бреговете на Марсилия и да се преборят с гадните конкуренти, които си мечтаят за хотели и грозни високи сгради. Всичко изглежда като детска игра – Сам просто трябва да се преструва, да заучи няколко реплики и да пие и яде в някои от най-приятните места в Марсилия, при това в компанията на жената, в която е влюбен. Да, обаче конкуренцията не спи. За жалост не е много изобретателна и това ѝ коства много, включително подигравателно вдигнатите вежди на читателя.

Както може би се досещате, и тук описанието на ежедневното меню е подробно и пъстро, така че да ви се прииска на момента да се телепортирате във Франция, за да може най-сетне да се насладите и вие на очарованието на френската кухня.

Пожелавам ви приятни часове в компанията на Сам и неговите приключения. 😉

Девора

Едно мнение за “Афера или две

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: