„Северен патрул“ – поглед към летците-герои на Финландия


За военната авиация на Германия и Русия, че и за тази на България от времето на Втората световна война, има голям брой исторически източници. Ако обаче потърсим информация за една от най-интересните, но и най-непознати страни в големия световен конфликт – Финландия, такава почти напълно липсва. Поне на български език. Кратка, съвсем недостатъчна информация, можем да открием в монографията на Ханс Вернер Нойлен „Съюзниците на Луфтвафе“. Много по-детайлен и вълнуващ поглед над битката за Суоми обаче ни дава „Северен патрул“ на Димитър Недялков, чието второ издание се появи на българския пазар в края на миналата година. Ценна книга, която хвърля светлина върху неравната, но изключително героична борба на малкия финландски герой и неговите въздушни войски срещу колосалната мощ на Съветския съюз в годините 1939 – 1945.

Severen Patrul cover„Северен патрул“ е близка среща с най-големия ас на финланските ВВС Ейно Ютилайнен. Неговите 94 потвърдени победи го превръщат в един от най-резултатните пилоти в световната история, а бойният му път преминава от самото начало на Зимната война с СССР през 1939 г. до трагичния завършек на Втората световна война. Изпитание, през което младият летец преминава благодарение на ненадминатите си бойни качества, смелост и съобразителност. Разбира се, и голяма доза късмет.

Като приказка за рицари звучи истинската одисея, разразила се на Север през Зимната война и в последвалата т. нар. Продължителна война между Финландия и Съветския съюз. Малката държава оказва такава ожесточена съпротива на мощния си противник, че в крайна сметка излиза достойно от войната, а Хелзинки се превръща в една от трите европейски столици, през които не минава вражеска армия. В жестоките сражения шепата млади, но смели до безразсъдство финландски пилоти, изиграват решаваща роля. Ейно Ютилайнен и останалите герои от ВВС продължават да бъдат господари на небето над родината си дори при многократно превъзхождащия ги враг, дори в моментите, когато сухопътните сили са принудени да отстъпят под натиска на Червената армия.

„Северен патрул“ проследява цялата бойна кариера на Ютилайнен, ежедневните му сблъсъци първоначално с неопитните и слаби в техническо отношение съветски ВВС, а после и с цялата ударна мощ на сталинските соколи, подкрепени с качествена нова техника, идваща както от уралските заводи, така и по лендлийза от Англия и САЩ. В битките с врага финландските пилоти постигат нечувани резултати – с цената на минимални жертви те завоюват 1567 победи, от които над 550 само през 1944 г.

В интерес на истината, книгата е прекалено подробна, с твърде много информация, която би могла да дойде единствено от разказвач първо лице, отколкото от исторически източници. Предполагам, че в голяма степен е базирана на мемоарите на самия Ейно Ютилайнен, издадени на английски език през 1996 г. под името „Double Fighter Knight“. Във всеки случай е чудесно, че вече имаме на български език подобно ценно четиво за една от най-храбрите въздушни армии в Европа през Втората световна война. Препоръчително за всеки фен на авиацията!

Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: