Годишните времена на Вивалди


Godishni_vremenaТази книжка е истинско съкровище! Спечели ме още в първия миг, в който чух за идеята класическо музикално произведение да бъде представено под формата на детска приказка заедно с музикален диск, а когато я видях – направо се влюбих!

„Годишните времена“ е дело на Марко Зимса и Дорис Айзенбургер. Голям формат, твърди корици, диск с музика и прелестни илюстрации – това са нещата, които можете да докоснете, чуете и видите. С книжката обаче идва и невидимото – тя може да накара вас и децата ви да почувствате музиката по един нов начин и да създадете съвсем различни спомени, слушайки произведението на Антонио Вивалди. Вече не само ще чувате, но и ще виждате музиката, а в картинката ще се прокрадва и една котка на име Минка. Спечелих ли ви? Нека ви разкажа…

Антонио Вивалди е цигулар и композитор на „Четирите годишни времена“. Със сигурност сте чували известни откъси от пролетта, лятото, есента и зимата на Вивалди, но дали знаете какво пресъздават тези части? Може би зловеща буря или пък лов на диви животни? Може би полюшваща се трева или пък птичи песни? Ако искате да разберете и да прочетете това музикално произведение, книгата „Годишните времена“ е начинът да го направите! В нея, макар и създадена за деца, има толкова много за разказване, слушане и гледане, че ще е любопитна и за всеки възрастен.

Препоръчвам ви първо да чуете диска и след това да прочетете историята в книжката. Така в главата ви ще звучат различни моменти от сезоните, а също ще ви остане време да се насладите на илюстрациите. Винаги съм се възхищавала на творци, които могат да композират музика и които имат дарба да рисуват! Тази книжка обединява между кориците си творчеството точно на такива хора, което я прави незаменима!

81xa3OzvqnL._SL1500_

Има и вариант, в който може да четете и да слушате диска едновременно, но за мен тази опция е прекалено разконцентрираща. Трябва да намерите време да се вслушате и да не правите нищо друго, както трябва да намерите време да разгледате цветните картини в книгата и да откриете малките закачки, които Айзенбургер е оставила за вас: например малкия червей, който се опитва да се спаси от лятната горещина, носейки чадърче над главата си. Или пък кокошката, която, пак с помощта на чадър, се пази от свирепата буря навън. Ще се зачудите и къде са тръгнали двата мишока посред зима, а на всяка страница ви очаква Минка, главната героиня в приказката, за да ви преведе през годишните времена, които следват едно след друго в нейното малко село и променят целия му облик!

Книгата е наистина прекрасно издание и най-хубавото е, че е третата в поредица музикални книжки, които запознават малчуганите с едни от най-известните класически произведения и то по начин, който е увлекателен и създава спомени. Чудесен подарък, който бих направила на всяко дете… или възрастен!

Публикувано от Девора

Едно мнение за “Годишните времена на Вивалди

  1. Наистина прекрасна идея е сътворяването на тази книжка! Музика, текст и картина – каква по-добра комбинация…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: