Коледа с малкия Никола


NikolaКоледа е! Време да останем по пижами цял ден, да хапваме сладкиши, да гледаме семейни филми, а за тези, които още се чувстваме като малки деца – да направим и някоя пакост! Време за семейството, но и време за нас самите. А какво по-хубаво начало на коледния ден, освен да прекараме голяяяма част от него под топлите завивки с някоя забавна и интересна книга? Е, след като сме отворили подаръците, разбира се! 😉

Коледа с малкия Никола“ е първата книжка от поредицата с приключения на малкия пакостник, която ви представяме в Библиотеката, и се радваме, че запознанството ни с момченцето започва именно с нея. Написана е така, сякаш надничаме в дневника на Никола, който прилежно описва всичките си игри, пакости и приключения със своите съученици, но по детски наивен начин, че е невъзможно да си представите как някой възрастен седи на бюрото си и всъщност измисля всичко сам. Единственото, което издава намесата на автора, но по много приятен начин, е чувството за хумор в края на всяко от „епизодчетата“ – като случайно подметната фраза, която обаче обобщава всичко и кара читателя да се усмихне до ушите от кеф!

Никола е чаровен пакостник и през неговите очи ще се запознаете не само с другарчетата му – Жофроа, който все има хубави подаръци от татко си; Клотер, който не е от най-умните; Йод, който е много силен; Алсест и Рюфюс, които имат стара вражда заради нечестна игра с топчета –  но и със семейството му. Бащата на Никола не е пожален от автора и поведението му, което само по себе си е дребнаво и смешно като за възрастен, е допълнително подсилено от привидно добронамерените обобщения на Никола. В последната история обаче се появява тъщата, бабата на малчугана, и докато възрастните си оспорват авторитета пред детето, както по принцип правят всички възрастни, то от своя страна преяжда с бонбони и почти не докосва любимото си ядене за вечеря. Вземете поука, особено днес – внимавайте с бонбоните! 😉

Илюстрациите на Жан-Жак Семпе са прекрасни и не случайно името му стои редом до това на автора – Рьоне Госини – тъй като изображенията в книжката допълват историите и понякога дори доразказват някоя случка от свое име. „Коледа с малкия Никола“ не е книжка само за деца – тя ще достави огромно удоволствие на четящия родител и дори на читателя, който още не се е сдобил с малък пакостник вкъщи. Бих сравнила въздействието ѝ с това на този вид анимации, които често се струват по-забавни на възрастния, който умее да хване скрития смисъл, а в случая – хумора между редовете, отколкото на самото дете.

Пожелавам ви прекрасни моменти с тази книжка не само днес, но и през цялата нова година! Надявам се, че под елхата ще намерите много изненади под формата на книги и някои от тях дори ще ви станат любими! Ще се радваме да споделите с нас дали сте получили мечтаната книга за Коледа, или пък са ви изненадали с някое непознато, но интересно заглавие!

Приказни празници от Библиотеката!

Публикувано от Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: