„Смях в тъмното“ – за изневярата и всепоглъщащата страст


Имало едно време в Берлин, Германия, един човек на име Албинус. Той бил богат, почтен, щастлив. Един ден напуснал жена си заради млада любовница. Обичал, не бил обичан и животът му завършил злополучно.

1456936_10153554564180651_1366015304_nКакто пише Набоков, това е цялата история. И би могло да си остане само това, ако не беше майсторското перо на писателя, превърнало една житейска история в прекрасен малък литературен шедьовър. Само истински добър автор може да напише нещо толкова добро с толкова малко думи. „Смях в тъмното“ или „Камера обскура“в първоначалния си вариант на руски език излиза през 1938 г., но действията в нея съвършено спокойно биха могли да се развиват и днес.

С прецизността и хладния ум на хирург Владимир Набоков разглежда генезиса на една невъзможна любов, започнала като обикновена изневяра. Невъзможна, защото е несподелена, въпреки бурните страсти, зародили се в хода на историята. Албинус е богат човек с положение, с добро семейство, с усет към изкуството… Когато се появява Марго, в душата му започва борба – между дълга към съпругата и семейството от една страна, и изгарящата страст и желанието да хукне след младото момиче от друга. Борбата не продължава прекалено дълго – семейството остава като един объркан спомен в живота на Албинус, а авантюрата с горещата Марго сякаш подмладява застаряващия мъж.

Всичко би могло да завърши много тривиално, разбира се. Само че тук имаме Набоков, който още в началото е поставил границите на тази история и неусетно я движи към очаквания, но все още забулен в неяснота финал. А той идва като логично следствие и дори възмездие, без това да е натрапено като послание от автора. Защото този, който е причинил страдание, ще познае същото…

Излишно е да открехвам повече блендата на тази „камера обскура„. Едно ревю с нищо не може да предаде стойността на този роман и истинската наслада от сблъсъка с един голям писател. Грабвайте и четете!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: