„Мълчанието на агнетата“ – шедьовърът на Томас Харис


Шапки долу пред триумфа на един гений! Шапки долу пред Томас Харис и вледеняващия му роман „Мълчанието на агнетата“! Написан преди 25 години и издаден на български език 4 години по-късно, днес той е отново на пазара, в чисто новото издание на „Колибри“. Повече от отличен повод да си припомним мрачния, но същевременно толкова пленителен образ на Ханибал Лектър.

Професорът по психиатрия вече 8 години е в затвора, при невиждани мерки за сигурност. Да се доближиш до него е огромен риск, който малко хора си позволяват. Когато килията му трябва да бъде почистена, връзват Лектър с усмирителна риза, брезент и маска за хокей на лицето. Има защо, след като преди време е отхапал половината лице на медицинската сестра.

1421618_10153490987415651_933605217_nНавън обаче ФБР е в ужас от нов масов убиец. Наричат го Бъфало Бил и са твърде далеч от залаяването му. На практика не знаят нищо за него, освен че убива едри млади момичета, след което ги одира. Джак Крофорд, началник на отдела по поведенческа психология към ФБР, се решава на нетрадиционен ход – изпраща младата стажантка Кларис Старлинг в леговището на звяра, безрадостната килия на Ханибал Лектър, за да се опита да изкопчи от опитния познавач на болната психика някакви жокери в хода на разследването.

Професорът се оказва учудващо сговорчив. Но той също има своите условия – информация от него срещу информация за самата Кларис. Лектър изпитва удоволствие да се рови в съзнанието на събеседника си, да намира най-мрачните и дълбоко скрити тайни в него и да ги използва за забавление. В същото време играта на котка и мишка с Бъфало Бил загрубява, когато убиецът отвлича поредната си жертва – този път тя е дъщеря на сенатор и трябва да се бърза…

Книгата не позволява нито миг спокойствие, нито едно разсейване. Действието се развива с такава дълбочина, че не усещаш как си потънал изцяло в шеметното психологическо преследване на един зловещ убиец. Над всичко обаче се извисява магнетичният образ на Ханибал Лектър. Ето един любим цитат:

„Сенатор Мартин и Ханибъл Лектър се изгледаха преценяващо – тя изключително интелигентна, а той неизмерим с никое понятие, известно на човека“.

Не си мислете, че ще може да се измъкнете от тази книга. Тя ще ви погълне, а ако дори за малко я оставите настрана, няма да ви даде спокойствие, докато не отгърнете последната й страница. Докато писъците на агнетата не престанат. Шедьовър!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

4 мнения за “„Мълчанието на агнетата“ – шедьовърът на Томас Харис

  1. Според вас авторът харесва ли героя си? Ей този въпрос ме мъчи от много време и не мога да си отговоря :-). Понякога го съди, понякога му съчувства. Вие как мислите?

  2. Определено му се възхищава. Вкарал е в образа му най-доброто, на което е способен като автор. Не мога да преценя дали „харесва“ е точната дума, но ни кара нас, читателите, да му се възхищаваме по някакъв особен начин, забравяйки, че е масов убиец. Жоро

  3. Много добро ревю 😉 И четирите книги са отлични, дори предисторията на Лектър, която немалко фенове гледат намръщено. Просто няма толкова ужасяващ, но същевременно така магнетичен, очарователен и предизвикващ възхита образ на психопат, като този на Лектър. Томас Харис може и да не е много плодовит писател, но когато все пак напише нещо, това нещо обикновено е шедьовър.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: