В лепкавия свят на медийното блато


Признавам, любопитството ми надделя над добрия вкус, когато реших да посегна към новата книга на Иво Сиромахов. Въпреки че не съм един от 110-те хиляди негови последователи във фейсбук, някак ми стана интересно, че се е захванал да иронизира медийната (не)реалност у нас. А тя с настървение дълбае дъното на падението, особено през последните месеци.

560819_10153473429955651_834642262_n„Уважаеми зрители“ е поредната порция Иво Сиромахов. Т.е. няма да изненада никой, нито ще разочарова почитателите му, които с готовност споделят всеки негов статус във фейсбук. Тук статусът е значително по-дълъг, разбира се, но при всички случаи няма да ви отнеме повече от два часа. Авторът ни пренася в нерадостното провинциално градче Картаново, където местната кабеларка Картаново ТВ упорито се бори за своето място под слънцето. Нелепи, преливащи от тъпота водещи, отегчен от живота телевизонен шеф с фетиш към очилатите жени, силни зависимости от местни властници се преплитат буквално и преносно в ежедневието на кабеларката. Животът в Картаново е като изваден от вестник на Пеевски – плитки афери на местни кифли със също така местни футболисти; протести СРЕЩУ, които в рамките на миг се превръщат в протести ЗА; сексуални подвизи и падения; отчаяни домогвания до ефир в кабеларката, нагласени конкурси за красота… Повечето герои са съвкупни образи от истинския живот, а някои от тях са болезнено реални – като изпадналия в немилост бивш водещ Пъци Атанасов или премиера Симов.

Всъщност книгата не казва нищо ново или оригинално. Същите сюжети ще намерите, ако отворите произволен вестник на Пеевски или клюкарски сайт. Разбира се, разликата е в специфичния хумор на Сиромахов, който обаче на мен ми идва прекалено циничен. Ако в една книга най-често използваните думи са мъжки и женски полов орган във вулгарната им лексика, значи нещо не е съвсем наред с литературните качества на автора й, които той усилено се стреми да компенсира  с цинизми.

Впрочем, колкото и да е хумористична книгата, чудовищните прилики на сюжета с действителността няма как да изкарат усмивки по лицата. Не мисля, че бих препоръчал на четящите си приятели „Уважаеми зрители“. Ако искам да се натровя с медийна реалност, достатъчно ми е да си пусна телевизора. От друга страна, книгата поне е фрашкана с добри попадения за феновете на Сиромахов, които биха били идеални за споделяне във фейсбук.

Всъщност, нямам телевизор…

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Сиела“

Едно мнение за “В лепкавия свят на медийното блато

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: