Лудите спомени от детството понякога са с магарешки уши


MagareЕдва излезли от лятната ваканция, учениците вече гледат с жаден поглед към новата година, когато през зимата ги чака още една дълга почивка от досадните класни занимания. Винаги съм твърдяла, че няма по-хубав начин да отбиеш времето между тези две ваканции от това да си спомняш за летните дни и за всички познанства, които са се родили под топлите слънчеви лъчи. Това важи не само за учениците, де – много възрастни също практикуват тази отдаденост на летните спомени, а пък съм сигурна, че всички ние обичаме да се връщаме дори още по-назад, чак в детството.

Ваканция с магарешки уши“ ни изстрелва направо там със скоростта на един силен магарешки ритник. Тупваме по дупе точно в момента, в който малкият Душан се опитва да намери общ език с магарето Амос, оставено в наследство от дядо му. Приятелството между момчето и животинката ще се засилва с всяка изминала страница, а някъде там се появява и едно смело и храбро момиченце на име Йоханка. Автор на книгата е Ива Прохазкова, която е известна чешка авторка на приказки за деца. Това е първото произведение от Прохазкова, което чета, но авторката вече ме спечели с приятния си стил и лекотата, с която рисува героите. С малко думи тя изгражда силни индивидуалности и по-скоро загатва за определени чувства и събития, които предстоят в живота на героите. Тя е автор, който вярва в силната интуиция на децата и не ги подценява като аудитория, обяснявайки на дълго и широко излишни подробности.

Приключенията на Душан, Амос и Йоханка са щури и наивни едновременно – хващаме героите точно в този момент от детството, в който си мислим, че всичко на света е по силите ни – да излъжем, че магарето ни е албинос, като го варосаме; да отидем до Прага пеша по пътя за автомобили, за да натресем на татко си животинката и да го накараме да се почувства в безизходица; да вярваме, че светът е наш и можем да го завъртим в която посока поискаме, за да отговаря на нашите очаквания…
На страниците на книжката ще усетите много силни емоции в децата, тъй като те усещат и приемат околния свят още по-дълбоко от възрастните. Ще си спомните моментите, в които вие също сте търсели отговор на въпроси, свързани с родителите, приятелствата и дори смъртта. И ще намерите тези отговори.

Книгата е подходяща за ученици в началното училище, а на едно-две места Душан малко си изпуска езика, но със сигурност малчуганите ви няма да са шокирани от изблиците му. Препоръчвам „Ваканция с магарешки уши“ на Ива Прохазкова като четиво не само за малки и не само за лятото, а за всички и то – целогодишно.

Магарешки поздрав от мен,
Девора

Книгата бе предоставена на Библиотеката от ИК ЕМАС 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: