Пръцкането е сложна химична реакция


PrycЗабавно е, че първата книга от Ю Несбьо, която съм прочела, винаги ще остане именно „Пръц-прахът на доктор Проктор“. Не че имам нещо против пръцкането, но трябва да признаете, че това е една много несериозна тема за първа среща с автора. И въпреки това се е получило толкова хубаво и весело, че „глътнах“ книжката за един миг и останах много, много доволна. Точно като любопитен малък ученик, който току-що си е купил пликче с пръц-праха на гореспоменатия доктор.

На път съм да кажа, че това е книжка за малки и големи, в общи линии за всеки, който ще изпита естетическа наслада от истории за пръцканици, толкова мощни и велики, че да те изстрелят в космоса. Знам, че най-вероятно ще подходите с предубеждение и това ви е грешката. Историята е толкова неподправена и интересна, толкова лишена от напъни за оригиналничене, че веднага започвате да живеете в света на Несбьо. Говоря за вас, защото ако решите да я четете на децата си, има някои неща, които може би ще ви е важно да си спестите, ако не искате детето ви седмици наред да се буди от кошмари, свързани с огромната паст на анакондата. В тази иначе толкова шеговита и симпатична книжка тук-там се приплъзва една гладна анаконда, която скитори по канализацията на Осло. Проблемът не е толкова в наличието на змия, било то и анаконда, колкото в подробното и доста стряскащо описание на храносмилателната ѝ система. Няма да преувелича, като ви споделя, че описанието на това как Ана Конда излапа един плъх, който се беше свил на кълбо от страх, направо ми изправи косата. Не харесвам ужасите и описанието как във вътрешността на змията хлъзгавите стени сякаш се усукват около теб ми докара изцъклен поглед и бележка под линия: това не трябва да се чете на малчугани.  Не че те понякога не са по-храбри, но все пак…

Да оставим Осло и неговата шантава канализация на мира. По-важното, за което са се събрали доктор Проктор и неговите помощници Бюле и Лисе, е производството и пласментът на неговото ново откритие: пръц-прахът. Малките деца бързо намират приложение на двата различни вида прах: единият ще е за учениците, които ще са извънредно щастливи да си попръцкват по всяко време на деня и да се преобръщат през глава от силата на своето пръц, а другият, по-мощен прах, ще бъде продаден на НАСА, за да им бъдат спестени разходите за совалки и гориво – с една супена лъжичка пръц-прах за пръцконавти всеки може да се извиси в стратосферата и да се позабавлява, докато наблюдава скъсаните на дупето си панталони.

В книжката обаче има и зли герои, които ще се опитат да напакостят на умното и предприемчиво хлапе Бюле и на неговите приятели, като се опитат да задигнат изобретеният от доктор Проктор пръц-прах. Бюле, който попада в необичайно неприятна ситуация заедно с доктор Проктор, ще трябва да измисли как точно да се спаси и неговите мини размери ще се окажат най-хубавото нещо, което му се е случвало. Лисе пък ще прояви съобразителност и ще успее да овладее ситуацията до завръщането на нейните пръц-приятели.
В крайна сметка всички остават сити – дори Ана Конда. Дори вие, защото сте се надумкали с пръц-смях и се чувствате чудесно!

За финал мога само да споделя, че стилът на автора и картинките в книжката са истинско удоволствие. 🙂

Публикувано от Девора
Книгата бе предоставена на Библиотеката от ИК ЕМАС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: