С дъх на чаени листа


Chaeni_listaСедя разплакана на летището в Париж – току-що преровиха багажа ми и взеха повече от половината подаръци, които бях приготвила за близките си. В себе си имам билет за връщане в София и няколко евро. Полетът ми закъснява с 9 часа и усещам, че започвам да не харесвам французите. Ама много да не ги харесвам. Правя поредната обиколка на терминала и се спирам пред малък щанд, на който продават момче и момиче. Отзад са струпани няколко реда красиви розови кутии с панделки, а отпред на витрината са наредени различни цветове кръгли сладки – като гладки целувки, слепени с различен пълнеж. Жената пред мен си купува няколко кутии и прави сметка за 160 евро. Сега е мой ред: взимам си няколко различни френски макарона и ги отнасям заедно с мен вкъщи. За подарък.

Признавам, че френските макарони са по-скоро ефектни, отколкото вкусни. Тяхното очарование обаче се дължи не само на симпатичната им форма и нежни цветове, но и на факта, че повечето хора имат определен спомен, свързан с тях. Животът на Грейс, главната героиня в „С дъх на чаени листа“ на Хана Тъниклиф, също ще бъде преобразен от една рецепта за френски макарони: след като е посветена в тайните на приготвянето им, тя започва да експериментира с различни рецепти, които споделя с клиентите на малкото си кафене „При Лилиан“ не къде да е, а в Макао.
Книгата е изцяло посветена на любовта и силната връзка между жените: между майка и дъщеря, между приятелки и сродни души. Няма да се сдържа и ще направя догадката, че в живота на Хана Тъниклиф не е имало силна мъжка фигура, която да бъде първообраз на когото и да било от героите в този роман. Мъжете в книгата са катастрофално смотани, но за сметка на това женското присъствие е много силно и не се дава лесно. 🙂

paris_linkpurple_1a

С дъх на чаени листа“ ни разказва за времето, през което една жена успява да се измъкне от паяжината на самосъжалението и чувството за вина и да се превърне отново в свободен и щастлив човек. След като майка ѝ умира и Грейс разбира, че не може да има деца, светът за нея престава да съществува. Промяната обаче вече е на вратата, а там са се наредили и още няколко интересни образа на силни, независими и изключително интересни жени – всяка от които трябва да остави своя отпечатък в една едновременно тъжна, но и щастлива история.

Ще оставя настрана чувствата си по отношение на края на книгата – всеки ще го изживее спрямо собствените си разбирания, но ако обичате щастливия край, независимо от това на каква цена е постигнат, то няма да останете разочаровани.

Книгата е много приятна за четене, има оригинални кулинарни идеи и е леко наивна в някои отношения, но за да бъда честна докрай, ще си призная, че в края доста се разстроих и поплаках. Но това е тайна! Само между нас! 😉
Сега бързо отидете да кажете на хората, които обичате, че не искате никога да си отиват от живота ви! 😉

Публикувано от Девора

3 мнения за “С дъх на чаени листа

  1. И мен смотаните мъже доста ме изнервиха 🙂 Книгата в началото ми се стори доста наивистична, но после ми допадна много. А краят, хм, както казваш, той си е интимно изживяване, остави ме със смесени чувства 🙂 .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: