Кралицата на голямата река


MAYAЕдно от най-големите богатства, които притежават хората, е тяхното въображение; способността им да пътешестват из непознати места, да измислят светове и герои. Когато тези неща се родят в главата на писател, става наистина интересно, защото новият свят вече не е само за един човек, а за всички, които посегнат и разгърнат страниците на книгата.
Дано родителите не спират да подаряват тези безценни мигове на децата си, защото те не само развиват въображението им, но и ги обогатяват духовно. Оставете книжките с картинки и се впуснете в едно приключение с Ева Ибътсън, което ще рисува опасните гори на Амазонка директно в съзнанието на вашия малчуган.

Мая, кралицата на голямата река“ е страхотна история за едно смело момиченце, което мечтае за семейна топлина и обич, но преди да ги получи, минава през куп изпитания, някои от които доста опасни и страховити. Въпреки това, книжката е написана с много обич и е по детски наивна – лошите герои са като доведените сестри в „Пепеляшка„, а наказанието им е като родено в главата на 6-годишно момиченце, но точно това ми се струва най-подходящото четиво за преход от света на приказките към света на детските романи.

Мая, но не пчеличката, а малкото момиченце, загубило родителите си, отива да живее при свои роднини в Манауш, голям град по крайбрежието на Амазонка. Малката девойка обаче не се притеснява от змии, алигатори и пирани, защото с нетърпение очаква срещата с новото си семейство. По пътя обаче среща хората, които ще ѝ помогнат да разбере какво е истинско приятелство и искрена обич. Попаднала в семейство, което я приютява само заради голяма издръжка, Мая започва да гради свой собствен свят, навътре в джунглата, сред хора, които пеят древни приспивни песни и познават Амазонка като петте си пръста. Компания ще ѝ прави чувствителната, но педантична госпожица Минтън, която също има да открива някои неща за себе си, както и две коренно различни момчета, за да които Кралицата на Голямата река ще се окаже изключително ценно богатство. По-голямо дори от едно старо семейно имение…
В книжката децата ще прочетат (или вие на тях) много любопитни факти и най-вероятно ще им се прииска да научат повече за едно или друго странно животно, затова бъдете винаги наоколо и им го покажете – все пак компютрите могат да служат и за друго, освен за игри, нали? 😉

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от ИК „ЕМАС“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: