Agnes Grey


AGАко се познаваме, наясно сте, че съм заклет фен на английската литература и най-вече на сестрите Бронте. Agnes Grey беше последната непозната за мен книга от тяхното творчество, така че сега единственото, което ми остава, са поемите им. Автобиографичният елемент в книгата я прави още по-любопитна, защото, ако имаше начин, бих пътувала с машина на времето точно до този момент назад в историята. Любопитно ми е, макар да има достатъчно информация, да наблюдавам тези талантливи сестри, които си отиват твърде млади, създали силни, но малко на брой творби. Поне за мен, която имам нужда от още и още от техните мрачно-романтични истории.

Книгата на Ан разкрива на читателите историята на Агнес, най-малката сестра в семейство Грей, която решава да помогне на семейството си, като започва работа като гувернантка. Първото семейство, при което попада, се оказва изключително отвратително и донякъде ми напомня на семействата, които в днешно време се срещат прекалено често – разглезени деца и арогантни родители. Авторката отправя известни забележки, без да излиза от добрия тон, но въпреки това героинята ѝ смирено издържа този момент от своя живот, за да попадне по-късно на място, което ще обикне, както можете да се досетите, поради една-единствена причина.

Колкото и да обясняват, че книгите им не са само за любов (помня едно начало, където имаше предупреждение, че ако читателят се надява да открие описание на нежни чувства, щял да остане разочарован), една Бронте не може да избяга от любовните описания и романтичната представа за перфектния и галантен мъж. Биографите се изненадват на умението им да рисуват толкова перфектни мъжки образи, особено при Ан, чиито познанства не са били толкова многобройни и задълбочени, но дори най-добрият биограф не може да разгадае какво се е въртяло в главите на тези момичета, колко впечатлителни и колко наблюдателни са били.

Книгата е кратка и макар да не е получила одобрението на критиците при издаването си, аз съм сигурна, че на тези от вас, които обичат литературата на Бронте (а и на Остин), ще се хареса много.

Пожелавам ви красива и романтична седмица!

Публикувано от Девора

Вижте още

2 мнения за “Agnes Grey

  1. Обожавам английската литература, а от сестрите Бронте любима ми е Шарлот („Шърли“ много ми хареса).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: