Ръководство за оцеляване на младия татко


Внимание! Тази публикация е само за мъже!

Не, няма да ставам татко. Поне не все още. Но знам, че точно това си помислихте, като видяхте заглавието на ревюто, нали? Всъщност посегнах към книгата от чисто любопитство, а някъде доста далеч в съзнанието ми се роди и мисълта „Какво пък, един ден сигурно и това ще стане, хубаво е да започнем с малко теоретична подготовка“.

182509_10152888785410651_903214611_nИменно това представлява книгата на Скот Мактавиш – теоретична подготовка за онзи щастлив миг, който идва в живота на повечето мъже. Мигът, в който ЖРП (женската родителска половинка) открива широкия нов свят за НСП (новото семейно попълнение). Какво, веднага се сети за огромни бременни кореми, дрънкалки, биберони и камари от смърдящи памперси? ЗСТ (Запази спокойствие, тъпчо!). Не се учудвайте от многото съкращения – книгата изобилства от тях, предимно от тези три, които авторът неумолимо вплита в характерния стил на своето „ръководство“. Да, както сигурно сте се досетили от униформената корица, стилът е шеговито-военен и това не се променя до самия край. Бащинството е представено като военна операция, за успеха на която е необходимо самообладание, стабилна подготовка и малко ценен опит, споделен от вече минали по този път бащи.

Ще се сблъскате с доста напътствия за безкрайното много подробности, които трябва да осигурите – от подходящо столче за семейния автомобил до съответните застраховки за майката и детето. Ще разберете колко внимателни трябва да бъдете с бременната си съпруга, която най-вероятно ще изпада в нелицеприятни настроения, провокирани от особеното й състояние. Мактавиш предупреждава как ще се промени живота ви след раждането, но ЗСТ – най-хубавото нещо на света, поне така казва авторът, е да видиш как мъничкото НСП заспива на гърдите ти.

Малък недостатък на книгата е, че е написана доста „американски“ и средностатистическият български мъж би си казал за повечето неща „Абе това го знам, бе!“. Други пък са дори неотнасящи се до родната действителност. Като изключим това, книгата е наистина полезно четиво, написана на много близък, шеговит език и макар че на места може да причини изправяне на коси, настръхване и леки гърчове, определено ще ви открехне за доста ценни подробности. А по-добре да ги научите от някой по лесния начин, отколкото да откривате топлата вода сами. Нали?

Публикувано от Жоро

* Книгата бе предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Изток-Запад“.

Едно мнение за “Ръководство за оцеляване на младия татко

  1. Книгата е страхотна и се чете на един дъх. Има доста добри съвети (както и някои такива, които са несъвместими с нашата географска ширина) и определено забавлява.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: