Завръщане към минимализма с дебютния роман на Васил Георгиев


AparatЛеле… Направо съм замаян! Имам чувството, че съм прочел не една, а поне няколко книги. Как започва този роман, как продължава, как се завъртат нещата по-натам, че да се стигне пък и до финала – уау!

Сигурно сте чували за Васил Георгиев – едно от популярните имена в съвременната българска литература. Сигурно сте чели и разказите му. Аз лично ги четох и не ги харесах много. Точно затова се колебаех дали да посегна към дебютния му роман „Апарат“, който излезе у нас преди седмици. Е, направих го – посегнах и Апарат-ът тотално ме отвя! Прекрасен роман, който постави автора си в съвсем друга, непозната за мен досега светлина.

Началото на „Апарат“ говори толкова малко за последващото развитие на действието, че човек със сигурност не си представя какво ще му се случи в следващите страници. На един селски събор в провинцията Емил среща Роксана. Той е доста пиян, тя е доста готина и нишката започва да се вие. Вимание – не очаквайте сълзлива любовна история! Както вече казах, началото е едно, по средата е друго, съвсем трето е в края. На Емил му предстои да извърши една елегантна измама и да открадне лаборатория за 6 милиона евро. Предстои му да се опита да я продаде. Да се срещне отново с Роксана, но не само. И всичко това – на фона на едно много любопитно социално движение с нарастваща популярност в България. „Хармония“ на бившия маркетолог Арлекс Полихронов проповядва завръщане към минимализма като подготовка за един свят с изчерпани ресурси. Петролът намалява и последователите на „Хармония“ се учат да живеят с най-необходимото, без да робуват на свръхконсумеризма, залял съвременното общество. Не купуват нови телефони, не харчат за скъпи вещи, произвеждат храна, купуват един от друг с огромни намаления… Арлекс е обявил война на Веригите – онова обединение от корпорации, които превръщат хората в роби на капитализма и ги карат да се чувстват щастливи, само защото са изхарчили маса пари за поредната ненужна, но лъскава вещ.

Къде е Емил в цялата работа? Е, доста е сложно за обяснение. Докато младият мъж се опитва да продаде елегантно откраднатата лаборатория, пътищата му ще се пресекат със зелената екоактивистка Айлия, със самия Арлекс, с Добрия Николай, с котарака Тодор Живков, че дори със собственото му Аз, което се появява и изчезва, когато най-малко го очакваш.

Книгата е написана невероятно интелигентно и многопластово, със забавен хумор, с много ценни размисли, които си заслужава да препрочиташ (добре е да си отбелязваш с лепящи листчета). На моменти, четейки, се сещах за „Доброжелателните“ на Лител – и там авторът е вплел в своя роман обширни пасажи с философски размишления, с богат анализ на изкуството… Друг пък от страниците намига самият Кафка – неминуемо е да се присетиш за „В наказателната колония“, докато четеш детайлното описание на апарата за изследване на заблуйдите. Тук имаме един Васил Георгиев, който вкарва в диалозите между своите герои много теория от маркетинга, икономиката, психологията и същината на потребителското поведение; бележки под линия с отправки към известни изследователи и теоретици; собствени заключения, написани по един доста оригинален начин. И всичко това в един роман, който просто очарова с идеята и реализацията си.

Нямам никакво съмнение, че за „Апарат“ ще се говори още дълго. Романът прави изключително силна заявка за литературно събитие на годината в България и ще се изненадам доста, ако не се случи така. Аплодисменти за автора, а на читателите горещо мога да препоръчам – вземете „Апарат“, сипете си разхладително питие и намерете най-удобното място за четене – тази книга е истинско удоволствие!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Сиела“

2 мнения за “Завръщане към минимализма с дебютния роман на Васил Георгиев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: