Училище за вкусове и аромати


AromatiМисля си, че храната е магия, стига да е направена с любов и с подходящите продукти. Сигурна съм, че подправките могат да влияят на хората, но не по начина, описван в научните статии с безброй сложни химични съединения, а когато продуктите са попаднали на правилния човек и в точния момент. В книгата на Ерика Бауърмайстър „Училище за вкусове и аромати“ не само ще прочетете историите на Клер, Клои, Карл, Иън, Хелън и другите участници в кулинарната група – вие ще се потопите в най-интимния свят на няколко човека, обединени от аромата на чесън, босилек, сметанов крем или бишкоти. Сред смях и сълзи ще разберете историята на всеки един от тях, ще преживеете сладките и горчивите моменти от нея, за да се почувствате и вие като част от кулинарното училище на Лилиан.

Книгата е разделена на толкова глави, колкото са участниците в курса, ръководен от прозорливата готвачка и собственик на малко и романтично ресторантче Лилиан. Съдбите на хората, които са си били чужди до преди няколко месеца, ще се заплетат и ще изградят нови връзки – на приятелство, доверие, дори любов. В разказите си авторката е дала най-доброто от себе си: тя е чудесен разказвач на топли човешки истории, като не подминава тъгата и моментите, когато всичко около нас е сиво. В същото време, тъй като това е кулинарна книга, няма страница, която да не носи със себе си аромата на някое от ястията, които всеки понеделник групата приготвя в кухнята на ресторанта, затворен специално за тях. Иска ми се обаче да подчертая майсторството на авторката в това да рисува по страниците, а не просто да пише. Ето един пример:

„Шоколадът издаде стържещ звук, когато докосна финия раздел на рендето, посипа се на меки облаци върху плота, излъчвайки уханието на прашни задни стаи, пълни със сладко-горчив шоколад и стари любовни писма, с дъна на стари бюра и последните есенни листа, с бадеми, канела и захар.“

Все си казвам, че обичам шоколад, но никога, никога, никога не бих могла да напиша подобно описание. Великолепно е! Както и самата книга. 🙂

Лилиан смята, че годината трябва да започва през пролетта. Ето защо ви препоръчвам да си вземете тази книга и да дадете началото на една година, изпълнена с кулинарни предизвикателства, вълшебни пътувания и много любов!

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно рпедоставена на Библиотеката от изд. Gourmet Publishing

3 мнения за “Училище за вкусове и аромати

  1. Няма да ви разочарова книжката, препоръчвам ви я 🙂
    Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: