Прованс завинаги


Provans_zawinagiПредставяме „Прованс завинаги“ на Питър Мейл в рубриката за кулинарни книги, защото само при споменаване на Франция ни потичат лиги (френски кроасани с хрупкава коричка, безброй видове ароматни сирена, любимо червено вино, пасти, млечни кремове и куп други удоволствия). Истината за книгата обаче е, че е източник на далеч по-обширна информация от това колко часа отделят французите за своя обяд. С английско чувство за хумор авторът ни представя обичаите им при провеждането на събития, като състезание за кучета; тяхната склонност към хвалби кой от какво се е разболял; техните интересни начини за добив на трюфели и какви ли не други истории.

Който е чел други книги на Мейл, знае, че разказват за най-интересните му сблъсъци с френската култура, след като решава да се засели в областта Прованс заедно със своята съпруга. Както в „Една година в Прованс„, и тук тази конкретна жена не играе особено важна роля, но за сметка на това колоритните французи изпълват страниците от начало до край. Книгата е разделена на отделни разкази, като най-любими ми станаха тези, които обрисуват богата френска трапеза или местният селски пазар. Толкова много ми влияят тези описания, че вече планирам едно кулинарно приключение във Франция. Но това – когато му дойде времето.

Доверете се на Питър Мейл, който ще бъде ваш пътеводител в света на пищните обеди и забавните приключения. Предполагам много от вас ще четат книгата с леко чувство на завист, което е просто неизбежно, особено когато разказва за Les Halles – пазар за свежи и ужасно апетитни вкусотии, от който е препоръчително да си тръгнете с цяло ремарке с продукти,  готови да бъдат превърнати в кулинарно откровение.

Не съм била в Прованс, но благодарение на Питър Мейл споменаването на тази местност кара въображението ми да рисува златисти багети, сочни пъпеши и красиви кафенета, където напитката задължително върви с някакво кулинарно откритие. Дори в Париж най-обикновените сандвичи бяха прекрасно вкусни, а в супермаркетите можеше да се открият десерти, които в България няма и в най-добрите сладкарници. В общи линии творчеството на Мейл все повече въздейства на апетита ми за неизследвани кулинарни висоти, както, предполагам, ще подейства и на вас.

Кое е вашето любимо кулинарно изкушение с френски привкус? 🙂

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. Gourmet Publishing

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: