Да се върнем там


Sufi

Интересът ми към суфизма се роди, когато прочетох „Любов“ на Елиф Шафак. Тази книга ме спечели с някои от мъдрите си мисли, а други ме накараха да се замисля колко истина и колко интерпретация съдържат в себе си определени твърдения. Когато видях „Най-известните Суфи притчи и приказки„, реших, че трябва да се гмурна още по-дълбоко в това ново и неизследвано за мен море от размишления, така че взех книгата и в продължение на няколко месеца си отсявах мъдрост след мъдрост.

Далече съм от идеята, че абсолютно всяка притча ще ви накара да изживеете някакво духовно прозрение, но концентрацията в книгата на тези, които ще направят именно това, определено е голяма и със сигурност ще обогати гледната ви точка по някои въпроси. Други пък ще ви накарат да се позамислите за слабостите си, стига да сте отворени към подобен род размишления. Ще ви споделя кои са моите любими моменти от книгата и се надявам те да ви вдъхновят да прочетете и останалите:

  • Най-любима ми е притчата за „Съкровището„. Тя ме накара да се замисля, че човек трябва да е постоянен в желанията си, дори когато непрекъснато се сблъсква с неуспехи. Харесва ми идеята, че който се занимава с дебати и много приказки, никога няма да стигне далеч. Опитвам се да поработя по въпроса и се надявам да има начин да се коригирам 😉
  • Жаба в коловоз“ пък ни разкрива съвсем кратичко една проста истина: когато нямаш избор, намираш начин.
  • Раят и адът“ пък не са някакви отвлечени понятия. Те са тук, но не извън нас, а в самите нас – начинът, по който приемаме света, и начинът, по който му отговаряме. Ако положим старание да не бъдем егоисти, то тогава със сигурност ще получим и това, за което копнеем.
  • Краят е за пясъците. Чудесна идея! Чудесна притча! Така ми се иска и на мен да се оставя на вятъра, който хем да ме промени, хем да запази живителната ми сила, както прави с водата, тръгнала по своя лъкатушещ път.

Пожелавам ви приятни и ползотворни моменти с тази книга и се надявам да споделите впечатленията си от нея като коментари под публикацията.

Публикувано от Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: