Войната в Източна Европа – Джон Рийд


IEИстинска находка – така мога да определя тази книга. И добре че беше редовната ми разходка до книжарницата, за да попадна на нещо толкова любопитно. На пръв поглед – неизвестно за мен издателство, въпреки това изключително оформление и страхотни твърди корици… Едно прочитане на резюмето отзад и вече летях навън с книгата в ръка…

„Войната в Източна Европа“ е изключителен пътепис на младия американски журналист Джон Рийд, автор и на значително по-известната „Десет дни, които разтърсиха света“. Едва 28-годишен, Рийд обикаля източноевропейските страни през 1915 г. като кореспондент на „Метрополитън“. Неговите наблюдения и впечатления от първа ръка представляват реалистичен, безпристрастен и лишен от предразсъдъци поглед на Изток в разгара на Първата световна война.

Пътят на американския журналис т започва от разорена Сърбия, която води битка на живот и смърт със страните от Централните сили. Покъртителни са картините на опустошени и обезлюдени села, вилнееща епидемия от тиф, скитащи се бездомници и запустели ниви. Рийд преминава и през Полша и навлиза дори в западните територии на Русия отпреди революцията. Наблюденията му над характера на руската душа са толкова точни, че обясняват до голяма степен германския неуспех на Източния фронт три десетилетия по-късно, през втората голяма война.

„Като народ те не споделят империализма – не желаят да превърнат Русия във велика държава чрез завоевания – всъщност те като че ли изобщо не осъзнават, че извън Русия има друг свят, затова се бият така лошо по време на нашествия в чужда страна. Но случи ли се врагът да стъпи на руска земя, мужиците се преобразяват в диви зверове…“

Журналистът успява да посети още Румъния, Турция и Гърция. За всяка от страните той откровено споделя  впечатленията си, които на моменти удивляват със своята безцеремонност. Най-зле го отнасят румънците. Унищожителна е критиката му за Букурещ и за претенциите на неговите жители. И тук идва най-интересният момент от цялата книга – посещението в България.

„Нищо не може да бъде по-различно от Букурещ, отколкото София“, пише той. Положителното мнение на Рийд за България и българския народ се откроява много силно на фона на тягостните му преживявания в останалите балкански държави. Думите му рисуват не само автентична картина на България на прага на Световната война, но и представляват много точен и безпристрастен анализ на българския национален въпрос, злощастните балкански войни и Македония. Изключително любопитно пресъздава американецът разгорещения дебат по влизането наБългария във войната на страната на Централните сили и решителната намеса на Фердинанд в този въпрос.

Именно за България авторът казва, че е ключът към Балканите. Мнение, което защитава с интересен анализ в своя пътепис. Книгата си заслужава всяка страница, наистина. Ако историята представлява интерес за вас, непременно си я намерете!

Публикувано от Жоро

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: