Елизабет, кралицата


elizabet-kralicataАко се интересувате от историята на монархията във Великобритания, представяме ви едно четиво, което ще ви запознае с известни и неизвестни факти от живота на кралското семейство, като в центъра на всичко ще бъде кралица Елизабет II – чаровна, загадъчна и добронамерена.

Или поне така ще я представи Сали Бидъл Смит. Ние, разбира се, няма как да знаем какво е истинското лице на кралицата, но на наше разположение са над 600 страници, в които да опознаем както нея, така и семейството ѝ. Признавам, че авторката ми се стори прекалено пристрастна в описанията си. Изречения като това:

.

„Независимо обаче че Фройд не е успял да покаже изразителните очи и сияйната кожа на кралицата, той уловил по един хипнотизиращ начин същността на отдадената ѝ на дълга и целеустремена натура, както и силата на стоицизма ѝ.“ стр. 518

се срещат почти на всяка страница в тази книга. Човек остава с впечатлението, че кралицата е някакво божество, най-малкото в очите на Смит, или че книгата е претърпяла сериозна редакция, преди да бъде дадена за печат. Наред с подробните описания на кралските одежди и бижута, детайлното обрисуване на начина, по който яздела кралицата при едно или друго празнично събитие, читателят все пак успява да отсее много полезна и интересна информация. Едно от хубавите неща на книгата е подробното представяне на личности и събития – пак в контекста на отношението им към Елизабет, но пък тази жена е преживяла толкова много и е познавала едни от най-важните личности в съвременната световна история, така че събраната и синтезирана информация между страниците си е истинско богатство.

Любопитен факт е, че образът на покойната Даяна, любимка на толкова много хора, в книгата е на истерична, лицемерна и крайно неуравновесена личност. Излишно е да казвам, че кралското семейство излиза чисто от скандалите около принцесата: Елизабет се опитвала да помири съпрузите, Чарлс все пак някак излиза жертва пред медиите, а безумията на останалата част от кралската фамилия минават на заден план и в крайна сметка биват забравени.

Разбира се, да си кралска особа не е само цветя и рози. Елизабет стриктно спазва дневните си кралски задължения, сред които преглед на пресата и на важни документи, но каквото и мнение да има по даден въпрос, гледа да го пази за себе си. Описанията за личния живот на това световноизвестно семейство е скромна и в по-голямата си част книгата ми прилича на преповтаряне на кадри от документален филм или преписани прессъобщения.

Смятам, че „Елизабет, кралицата“ е подходящо четиво само за хора с откровено голям интерес към конкретната кралска фамилия, а също и за тази порода човеци, които умеят да запаметяват дати, имена и събития и това да ги прави щастливи и полезни. Въпреки изобилието от факти, авторката успява да предаде прекалено много от личното си отношение, което в крайна сметка „разкъсва“ книгата между това да бъде просто един сборник с важни събития от живота на кралица Елизабет и едно по-леко четиво, посветено на нейната харизматична личност.

Ще се радвам на вашите коментари за книгата и се надявам да споделите коя е любимата ви част от нея.

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. Еднорог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: