1Q84 – книга втора


1q84_2

„Луда работа!“
Това си мисля, когато се сетя за „1Q84“, а може би и изобщо за Мураками. Луда работа е неговото творчество, луда работа е и това колко пристрастяващо може да се окаже…

Побързах да започна втората книга „1Q84„, докато спомените от първата са още пресни и не съм загубила нишката на всички тези човечета, убийства, паралелни реалности, любовни взаимоотношения, взривени кучета, ядящи необичайни зеленчуци и какви ли не още странности, родени от въображението на Харуки Мураками. Втората книга се оказа доста по-предвидима и не ме изненада в нито едно отношение: интригата се заплита още повече, а Тенго и Аомаме най-после виждат едновременно двете луни, висящи в небето. Интересното във втората част е, че няма разделителна линия между това какво е зло и какво е добро: важен е аргументът, който стои зад действието. Така един убиец може да се превърне в спасител, един Вожд в бреме, една странна тийнейджърка – в спасителка. Това, че всяко нещо в света има две лица, се подчертава още по-дебело от Мураками и с описанието на човечетата, които не са нито добри, нито лоши, както и със смисъла на Въздушната какавида, която тези същества изработват: в нея може да се крие наш огледален образ, наша сянка.

1q842

„1Q84“ – 2 се простира на над 360 страници, но всъщност в нея се случват прекалено малко неща. Действието тече като на забавен кадър, а Аомаме сякаш непрекъснато е затворена в клетка: било то в хотелската стая с вожда или в тайния апартамент, предоставен от Вдовицата. Накрая обаче изглежда, сякаш решението на всички въпроси се крие в едно единствено действие, на едно единствено място – там, където е започнала тази странна 1Q84.

Тенго от своя страна пък решава, че е чакал прекалено дълго, за да открие своята ученическа любов, но при него яснотата за това какво точно трябва да направи не е на лице. За Тенго този тежък период е свързан с много загуби – близките му хора изчезват от живота му един по един, а на тяхно място се появя нелицеприятен и странен човек, знаещ прекалено много и предлагащ съмнителна помощ. Фука-Ери в тази част на книгата е по-скоро наблюдател, като най-важната ѝ роля е да спаси Тенго (не разбрах от какво) чрез полов акт (няма как без това май…). Интересна е хрумката на Мураками за предавателя и приемника, която се завърта около мъжките полови органи. Интересна е не толкова заради своята оригиналност, колкото заради лампичката, която светва в главата ми: японците са тотални изтрещялници. От друга страна обаче – светът, както и литературата, трябва да са разнообразни и точно това му е хубавото. 🙂

Чета книгата и си мисля: „Луда работа!„. Когато затварям последната страница, дори да съм малко разочарована, си казвам: „Трябва да разбера какво се случва после…„.
Луда работа 😉

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. Colibri

Вижте още: 1Q84 – първа част >>>

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: