Вълшебният прашец и спасяването на яйцето


Fairy

Зима е и какво по-хубаво от това дългите студени вечери да минават под завивката и в компанията на цветна книжка, която да върне слънчевото настроение на всички! Имаме една идея, която ще ви развесели и ще ви отнесе на съвсем различно място, където красивите и работливи феи се приготвят за специално събитие. А когато вашето дете се усмихне за първи път, не забравяйте да дадете път на току-що родилата се фея. Не се знае какви приключения я очакват! 

QFE_Page9Няма дете, което да не обича феите: тези малки и нежни същества, които – макар и невидими за обикновения човек – правят толкова много за нас! Обожавам приказките за Камбанка (феята на Питър Пан) по много причини. Първо, когато бях малка, не исках да ставам голяма. Така и стана. Все още си живея на остров Никога. Второ – феите са страхотни и могат много неща – не е лошо да си им приятел. И трето – историите им винаги са толкова интересни, че с удоволствие се присламчваш към тях и времето лети по-бързо и от крилата на Видия, поръсени с пресен вълшебен прашец.

В книжката „Вълшебният прашец и спасяването на яйцето“ децата ще намерят една нова приятелка – малката фея Прила. Тя не знае каква е нейната специфична дарба (всяка фея си има такава, както сигурно знаете) и поради тази причина се чувства много самотна. Прила нито може да мие чинии, нито да готви, нито да играе с катерички, нито да поправя счупени тигани, но най-важното от всичко е, че въпреки нещата, които не умее, тя е храбра и всеотдайна и се опитва да помогне на своите приятелки-феи по всякакъв начин.

Книжката е със страхотни картинки, така че ще падне голямо разлистване от малки и големи ръчички. Гейл Карсън Левийн раказва с лекота за приказния свят на феите, а илюстрациите на Дейвид Кристиана са толкова съмнително реалистични, че започнах да подозирам да не би той да е някой елф под прикритие. Засега това остава под въпрос, но нека ви разкажа и малко за приключенията, в които ще бъде въвлечена Прила само няколко дни, след като се е родила на остров Никога.

QFE_titlePageПървите трудности, с които малката феичка ще се сблъска, са неодобрението на другите феи, които никога до този момент не са срещали фея без дарба. Това е познание, с което всички се раждат, и което определя към коя групичка се присъединява новодошлата. Прила търси своето място, но винаги удря на камък. Единствено Мама Гълъбица показва топли чувства към малката фея, тъй като тя е събрала цялата мъдрост на острова и знае, че щом дарбата на Прила не се е проявила, то тя ще да е нещо ново и много специално.

Един ден на остров Никога се случва невероятна трагедия. Мама Гълъбица, която е източникът на вълшебен прашец за феите, бива ранена, а вълшебното ѝ яйце – счупено. Феите не могат да летят, дори да съществуват без магията на Мама Гълъбица и на нейното яйце, така че трябва да се намери начин и двете да бъдат спасени. Но как?

Страшно ми е да ви разкажа през какви изпитания ще мине спасителният отряд, който, както се досещате, включва и Прила, но само ще ви намекна, че ще бъдат замесени Капитан Кук, морските сирени и най-опасният враг на феите – орелът със златни пера, който е не по-малко фейомразещ от дракона Кайто. Всеки път, когато Прила се надява дарбата ѝ да е нещо, което ще помогне в спасителната акция, тя се оказва разочарована, но това не променя факта, че и като най-обикновена фея тя успява да се справи с куп неприятности. 

QFE_Pg86

Приказката е страхотна за малки деца, които ще видят, че дори да не си като всички останали, това не пречи да си специален по свой собствен начин; че нищо не е нито прекалено хубаво, нито прекалено лошо; че приятелството може да се роди навсякъде, дори при феи с различни дарби и че в името на нещо, което много обичаш, можеш да пожертваш и най-скъпото си – своите крила.

Желая ви приказни зимни вечери с Камбанка, Прила и всички феи, за които обичате да четете на своите малчугани!

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. ЕГМОНТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: