„Нацистът и фризьорът“ – ефектна и стряскаща


NacЕдва ли сте чели много книги, които могат да се мерят по чудатост с тази. Името й, както и леко насмешливата корица, не са в състояние да дадат дори и най-малка представа за онова, което се крие между страниците. „Нацистът и фризьорът“ на Едгар Хилзенрат неслучайно е посрещната на нож в Германия в края на 60-те, когато много от руините на Хилядолетния райх още не са разчистени. Издателствата отказват да я издадат. В САЩ са доста по-толерантни и там книгата излиза  през 1971 г., превръщайки се в хит.

Има защо. Книгата е забележителна! Хилзенрат е сътворил дяволско произведение, изплетено от страховита гротеска, дълбоки алегории, хаплива ирония и венозни дози черен хумор, който надминава границата на нещата, с които въобще можеш да си правиш шеги.

В един малък германски град, на ъгъла между улиците „Гьоте“ и „Шилер“ в началото на ХХ век мирно съжителстват германци и евреи. Там именно започва историята на Макс Шулц – чистокръвен ариец, макар и изглеждащ като унтерменш по последвалите Нюрнбергски закони, и Ицик Финкелщайн – синът на най-добрия фризьор в района. Събитията прехвърчат стремглаво едно след друго, следвоенната депресия и икономическа криза са заменени от фанатичната вяра във фюрера-спасител, а за евреите настават дни на върховно изпитание. В тази първа част на книгата Хилзенрат е насочил цялата си ирония към германците в лицето на своите герои – Макс Шулц, разюздената му майка и втория му баща – немецът с полско име Славицки. Гротесковите им образи са упрек към онези, които със своята недалновидност, псевдо-прусашка войнственост и кръчмарски шовинизъм допринасят за идването на власт на австрийския ефрейтор. Именно тези страници вероятно са накарали и немските издатели да кипнат от ужас при вида на ръкописа, представен им от чудатия евреин Хилзенрат.

OB3a8c00_lsenrath_Ausschnitt_Amsterdam_2_

Само че иронията на автора не спира до тук. Избухва войната и в нея нашите герои търпят значителни промени. Макс Шулц вече е масовият убиец Макс Шулц, а другарят му от детството Ицик Финкелщайн изчезва в ужасите на Холокоста. След края на войната за бившия есесовец, вилнял в концлагерите из Полша, не остава нищо друго, освен да вземе самоличността на своя приятел, когото тъй или иначе познава не по-зле от себе си.

Описанията на премеждията, през които минава масовият убиец, са тотална лудост и може би ще дойдат в повече на по-консервативните читатели. Авторът не се поколебава да се „заиграе“ по доста необичаен начин с теми като Холокоста и животът в следвоенна Германия, а сексуалните чудатости, които бликат навсякъде по страниците, звучат като текстове на „Рамщайн“.

Вече с името Ицик Финкелщайн, бившият масов убиец предприема епично пътуване до Палестина, където участва в полагането на основите на бъдещата Държава Израел. Антисемитът вече е самоотвержен защитник на еврейската вяра и борец за национално освобождение. Иронията и гротеската продължават да изумяват, а историята се заплита по наистина невероятен начин.

Признавам си, не бях срещал досега подобна книга. Цялата й идея е толкова изумителна, дръзка и плашеща, но същевременно увличаща и приковаваща вниманието. Хилзенрат заслужава адмирации за умението си да пресъздаде толкова нестандартно връзката между Холокоста и раждането на Израел, да изплете такива тънки алегории и да скандализира консервативните.

Все пак, ако сте традиционалисти, вярвате в международния заговор на еврейството, харесвате Волен Сидеров, слушате Веселин Маринов или се изчервявате при прочитането на думата „член“ на хартия, не посягайте към тази книга. Колкото до останалите, един съвет от мен – подходете свободомислещо и отворете съзнанието си за посланията между редовете. За да ги намерите, няма да ви навреди и малко повече обща култура и познания за Холокоста, нацистите, а защо не и фризьорите. В такъв случай – силно препоръчвам!

PS: Само евреин може да напише такава книга, честно!

Публикувано от Жоро

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: