„Хобит“ или дотам и обратно


Hobit

В една дупка в земята живееше хобит. Това обаче не беше някаква неприветлива, мръсна и усойна дупка, пълна с провиснали коренища и мирис на влага… Не – това беше дупка на хобит, а дупката на един хобит означава удобство…

Един от най-хубавите подаръци, които получих за Коледа, бе именно „Хобит“ на Дж. Р. Толкин. Мина доста време от ученическите години, в които за пръв път се срещнах с хобита Билбо Бегинс и неговото неочаквано приключение, а с времето някои детайли избледняват. Чудесен повод да си припомня книгата бе и съвсем скоро тръгналият по кината филм „Хобит“, очакван месеци наред с нарастващо нетърпение. Но си казах – първо книгата, после филмът!

„Хобит“ е очарователен шедьовър. Още с първото изречение потъваш в един свят, от който не ти се иска да излизаш. Със сигурност има нещо магическо в тази книга, а и в невероятния стил на Толкин, който умее да създава цели светове, народи, епохи и езици, които да интригуват въображението на малки и големи.

tolkienКогато край дупката на Билбо Бегинс наминава вълшебникът Гандалф, уважаваният хобит от Графството все още не подозира в какво приключение му предстои да се впусне. Приключенията по принцип не са типични за хобитите, които обичат тихия и спокоен живот, двете закуски и пушенето на лула край камината. Но всичко се променя, когато тринайсет джуджета и един вълшебник нахлуват в дупката на Билбо с предложение, което не може да се откаже – а именно, да тръгнат на дълъг и опасен път в търсене на отдавна изгубеното съкровище на джуджетата. Между тях и съкровището лежат опасни и непознати земи, бродят жестоки гоблини и други мрачни твари, а пътят се вие сред планини и гори, през усоите на Мраколес и опасните пропасти на Скалистите планини.

Приключението е толкова интересно и вълнуващо, че не е възможно да се отделиш от книгата дори за миг. Тук именно е и първата ни среща с Ам-гъл, неприятното същество от подземната пещера, което пази Единствения Пръстен. Билбо ще намери пръстена, който ще стане повод за други, още по-опасни приключения в съвсем друга история. Ще се срещнете с елфите в последния удобен дом – Ломидол, с езерните хора от Дългото езеро, с повелителя на мечките Беорн и с орлите, владетели на небесните простори. В края на приключението ще се изправите срещу Смог – най-големия и най-страшен от драконите на Севера, който пази като очите си всяка жълтица от несметното древно богатство на джуджетата. Предстоят битки, опасности и героични постъпки, които ще ви накарат да се влюбите завинаги в света на Толкин и неговата Средна земя. А това е любов за цял живот!

Hobbit

Публикувано от Жоро

2 мнения за “„Хобит“ или дотам и обратно

  1. Добре си го написал, Жоре 🙂

    Сега продължи и с властелина, ако не си го чел.

    1. Чел съм го, разбира се – два пъти, още като ученик 🙂 Но пак трябва да го прочета – поне веднъж на десетилетие :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: