Поток или люлчина песен – РУ


Влюбих се в тази малка розова книжка, но не защото съдържанието е леко и въздушно като опаковката й, а защото е една от най-мъдрите и тъжно-красиви книги, които съм чела в последно време. Историята на Ким Тхуи, която описва в своя роман „Ру„, е толкова далечна за мен, че дори не бих могла да я изфантазирам, дори да исках. Съдбата на всички герои – лели и чичовци по номера, братовчеди, приятели и ангели, всички тези виетнамски емигранти – звучи като далечна приказка, разказана с много въображение и нежност. И въпреки това – съвсем реална.

Чрез разказите си за един или друг човек, Ким преплита истините, които е научила в тежките моменти на живота си, но успява да го направи по начин, който не натоварва читателя. Всяка споделена мисъл, всеки спомен, идват и си отиват като въздишки, които е трябвало да бъдат споделени, за да продължат да съществуват. Не съм срещала досега автор, който с толкова малко думи да даде толкова много от себе си.
Ру“ е книга, изпълнена с трагични истории за смърт, загуба и себеотрицание, но разказни по такъв начин, сякаш слушаш люлчина песен, сякаш слушаш поток от красиви думи, който лъкатуши и завива около теб. Странното е, че през цялото време книгата те изпълва с оптимизъм. Може би, защото седиш и се криеш зад думите. Може би, защото си от другата им страна. Може би, защото наблюдаваш отстрани и въпреки умението на авторката да те въвлече в разказа си, тя успява и да те задържи на разстояние – нещо, което знае да прави най-добре. За твое добро.

Прочетете „Ру“ в някой дъждовен ден, когато си мислите, че много неща са загубили смисъла си. Тогава ще разберете, че сте истински живи, истински щастливи и че всичко, към което се стремите, е във вашите ръце. Това, което може тази книга, не го може нито един сборник с позитивни мисли. А всъщност най-добре изобщо да не ги сравнявам…

Публикувано от Девора

Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. Colibri

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: