И въпросите са ни към цяла нация завинаги…


Жажда за дистанция

20 години без Димитър Воев. Ако не беше трибютът „Улица Нов Живот“, организиран по случай кръглата годишнина от смъртта му и дал повод за не една и две тъжно-ретроспективни публикации в медиите, колко хора биха отчели този факт? Една шепа. Воев никога не се превърна в комерсиален идол, никога не стана суперзвезда. Въпреки това е култ. Нова Генерация е култ. Вече повече от две десетилетия някой някъде открива за себе си дълбоката, отчуждена и магнетична музика на Воев. И тя става част от него, защото чрез нея открива парченца от себе си – непознати, неоткривани до този момент.

Често пъти съм разсъждавал над контекста, в който се ражда (и умира) Нова Генерация. Една времева бездна – отляво саморазрушилата се фалшива реалност на социализма, а отдясно – също толкова фалшивата заблуда на мъртвородената демокрация. Тъмна земя без светлини. И мършавият, странно облечен за стандартите на онези години Димитър Воев, който създава музика и поезия сякаш извън времето и пространството. Докато около него развяват сини знамена и пеят „Времето е наше“, Воев е в друго измерение: Развей черен флаг, на който пише без думи „Мръсно ми е в душата ми“. Нека повторим още веднъж – това е онази силно политизирана и разединена България, в която сплотява само зараждащият се по същото време турбо фолк. И в нея се появява някой, който говори езика на Joy Division, Sisters Of Mercy, Bauhaus… И пее за отчуждението.  Не е реално. Няма как и да бъде.

Здравей, здравей, студен живот…

20 години по-късно е същото –  вашите сърца се разтварят в чиния за сръбско, хеви метъл и гроздова ракия. И затова няма как да не се зарадвам от факта, че за Нова Генерация и Воев се заговори отново, зашумя се, случиха се събития… Едно от тези събития е третото издание на „Поздрави боговете от мен“ – сборник със стихове, текстове и фрагменти на Димитър Воев. Новината със сигурност ще зарадва многобройните почитатели на музиканта, които досега безуспешно се опитваха да открият вече апокрифните предишни издания по антикварните книжарници.

Малката книжка съдържа есенцията от творчеството на Воев, откъси от интервюта, фрагменти проза. Някои от тях със сигурност са познати на феновете, защото са се превърнали в текстове на песни. Други навярно ще видят за първи път. Всички обаче показват детайли от образа на Димитър Воев такъв, какъвто го познаваме от песните на Нова Генерация. Отчужден, дистанциран, нестандартен продукт на своето време, въздигнало в култ именно стандарта.

Толкова сам, колкото мога,

аз в отчуждение плувам натам…

Всички сте жаби и аз просто не мога

да проговоря езика ви сам.

На тъмно играя живот, пише Димитър Воев и думите му звучат като най-логичното обяснение на цялата епоха, събрана в четири простички думи. Може би те трябва да са и девизът на тези 20 години, които ни делят от неговото отплуване.

А появата на книжката идва да напомни, да ни попита къде сме ние след 20 години. Ние сме Нова Генерация завинаги и въпросите са ни към цяла нация завинаги – спомняте ли си този припев? Въпросите са отворени.

Липсват отговорите…

Публикувано от Жоро

3 мнения за “И въпросите са ни към цяла нация завинаги…

  1. Истинско индиго, неслучайно се е чувствал лилав. Днес пречупвам поезията му през друга призма. Универсалност и безвремие. Тих визионер. Но с всяка строфа говори лично на мен. Митко Воев не е никакъв, ако ще и нестандартен, продукт на своето време. Той е директно спуснат отгоре такъв… Ако времената бяха по-възприемчиви към светлината, която е носел в себе си, творчеството му вероятно нямаше да бъде така пропито от мрак. Въпреки това прозира напиращата ослепителна светлина………….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: