Вкусно с Йоли


Познавате Йоли от нейния блог, може би от предаването „Юлисима“, а нищо чудно да сте се срещали покрай музиката – нейната голяма любов. Няма значение откъде ви е познато това усмихнато лице – важното е, че нейната лъчезарност са накарали и вас да се усмихнете, а пъстрите и апетитни рецепти, които тя приготвя, са ви провокирали да се поразвихрите в кухнята. Йоли готви с желание, любов и фантазия, а когато реши да представи на читалите своите произведения, снима на пъстрия цветен балкон с едно малко апаратче. Йоли е и иноватор във фотографията – тя съчетава снимането с изобретателността и пластичността на тялото, за да успее да получи желания кадър. Чудите се какво имам предвид? Ами помислете си колко живот трябва да предадеш на една снимка, направена на балкона, за да се получи усещането, че е направена в някое китно селце, на свеж планински въздух, на голямата поляна, пълна с цветя и ароматни билки.

Повод да поканим Йоли за интервю в Библиотеката е нашата нова тематика – кулинарните книги. Оказа се, че освен хубавите романи, обичаме много и вкусната храна, затова в нашата библиотека можете да намерите куп списания и книги с кулинарна тематика. Щастливи сме да започнем това ново начинание с български автор, а още по-радостни сме от факта, че Йоли е един от любимите ни кулинарни блогъри. Нейната първа книга „Вкусно с Йоли“, издадена от издателство Ciela, вече е в книжарниците, а сигурни сме – успяла е да стигне светкавично и до много библиотеки в нашите домове.

За чудната книга ще ви разкажем подробно другата седмица, след като приготвим някои от рецептите, а днес ще ви запознаем с нейната слънчева авторка, с която си поговорихме за любимите ястия, книгите и сбъдването на мечтите:

Йоли , поздравления за първата готварска книга с твои рецепти! В едно свое интервю си пожелаваш красиво издание с грабващи и вкусни снимки. Ние вече имаме тази книга и можем да потвърдим, че мечтата ти се е сбъднала. Какви други мечти станаха реалност покрай издаването на „Вкусно с Йоли“?

  • Благодаря ви за поздравленията, както и за поканата да ви гостувам . Много сте мили и дано заслужавам всички тези хубави думи. Да, книгата вече е факт и наистина съм много щастлива. Радвам се като малко дете. Наистина исках тя да бъде с хубави снимки, да изглежда вкусно. Много измъчих художника на „Сиела“ с моите снимки. Сами разбирате, че те са съвсем любителски и бяха с малки размери, напълно неподходящи за печатно издание. Затова в книгата има и малки снимки, но Дамян Дамянов  направи наистина каквото можа. Много съм му благодарна. Не знам дали са се сбъднали или ще се сбъднат някакви определени мечти покрай издаването на тази книга. Просто защото аз готвя само за удоволствие и не развивам това професионално. Все пак наистина мечтая книгата да се хареса на хората и те да готвят по нея. Дано се случи това.

Как си представяш твоя читател? Този на блога и този, който вече държи книгата в ръце?

  • Сигурна съм, че моите читатели са точно такива като мен. Съвсем  обикновени и нормални хора. Хора, които обичат красивото и вкусното. Наистина не е нужно да си представям как изглежда моят читател. Сигурна съм в това, което казвам.

Споделяла си неведнъж, че баба ти е тази, от която си наследила кулинарните си умения. Ще намери ли читателят някоя от бабините рецепти в твоята книга?

  • О, разбира се! Рецептите на баба ми са просто незаменими. Непрекъснато готвя това, което съм  научила от нея, то присъства ежедневно в кухнята ми. Понякога го изменям леко, но в повечето случаи оставям  нещата непроменени, защото само бих ги развалила.

Ние вече сме набелязали няколко рецепти, които да изпробваме съвсем скоро. Какво е любимото кулинарно изкушение на твоите приятели?

  • Приятелите ми много обичат да похапват разни дребнички неща, предястия и салати например. Но  като че ли най-много им харесват десертите.

Хубава книга, удобен диван, чаша ароматно кафе, а в малката чинийка на масата има…?

  • Май нищо няма в малката чинийка. Много обичам да правя сладки неща, но не обичам много много да ги хапвам. Моето кафе никога не е придружено с каквото и да било. Пия го напълно самостоятелно, чисто , силно и без никакви добавки. Може да  ми се смеете, но сега ще ви кажа как най-много обичам да чета книга. Поизлегнала се на дивана и чоплейки слънчоглед. Обикновено си правя някаква фуния от хартия и …. страшно става. Но от дете го обожавам това като чета.

А коя е книгата?

  • Като всеки човек и аз имам своите любими неувяхващи заглавия. Нека почна с детските. „Мечо Пух“, „Приказки по телефона“, „Алиса“, „Малкият принц“  и куп други. Никога не ми омръзва да ги препрочитам. Родари и Милн ги знам направо наизуст и не спирам да ги цитирам в ежедневието. Иначе умирам за „Швейк“, „Дванайсетте стола“, „Сто години самота“. Чета Хемингуей винаги с удоволствие, а в момента книгите на Исабел Алиенде.  Е, стига толкова, не мога да изброя всичко.

Слушаш ли музика, докато готвиш? 

  • Не, не слушам  нищо докато готвя и още по-малко като чета. Раздвоявам си съзнанието така. Освен това съм доста пренаситена от звуци и искам като се върна от репетиция малко тишина. Препоръчвам на всеки да се опита да чуе тишината. Понякога тя е най-хубавата музика.

Ще ни разкажеш ли някоя комична история от твоята кухня, която не си споделяла досега с никого?

  • Май не мога да се похваля с нещо подобно. Разбира се, че съм  имала несполучливи изпълнения, но са безинтересни. Например да изгоря нещо, да го пресоля или пък да се втечни някой крем … Не е интересно. Веднъж бях сложила сода за хляб в каймата вместо сол и като се пържеха кюфтетата взеха ужасно да се пенят, но пък станаха пухкави и сочни.

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: