Обслужвал съм английския крал


Не бях срещал досега името на Бохумил Храбал, въпреки че критиката го нарежда до Хашек и Чапек. Заглавието обаче ме заинтригува, както и издателското резюме на задната корица, затова „Обслужвал съм английският крал“ имаше всички шансове да ме изненада приятно.

…И изненадата наистина си заслужаваше! Книгата е фантастична наслада за необременения с високи очаквания читател. Страхотен стил, който те увлича някак разговорно още с първите страници и не ти дава мира чак до края. Храбал прави много оригинален анализ на някои особености на своето време, влизайки в кожата на един келнер. Действието се развива в няколко епохи – предвоенния живот в Златна Прага, военновременната реалност на окупацията и последвалия комунистически режим. Всички тези превратности на съдбата са само фон, на който изпъкват характери, нрави и уникални герои, представени със завидно чувство на хумор от сладкодумния чех. Смесицата от изразни средства направо е приказна – жестока сатира, картини на гротеска и натурализъм, смешно и страшно – всичко се прелива в изумителна проза, която се чете с истинско настървение.

Кариерата на келнера преминава през сблъсъка му с особеностите на професията, които го научават да цени парите, властта и жените. Амбицията му да стане милионер го превежда през странни хотели, запазени за важните клечки на държавно равнище, през буржоазните бардаци и прочее значими „училища на живота“. Минавайки през тях, той се научава „нищо да не вижда и нищо да не чува“, но същевременно всичко да вижда и всичко да чува. И действително вижда какво ли не – налудничави хотелиери, келнери-виртуози, алкохолизирани генерали, че дори и самия Президент на Републиката в крайно нетрадиционна светлина. Германската окупация предлага ново предизвикателство на амбициозния келнер, който извлича максимална полза от променената ситуация. Само че войната свършва с победата на Червената армия и вече не чак толкова младият герой трябва бързо да преформулира нагласите си, както и последните няколко години от живота си. Вече милионер, той попада в истински лагер за милионери – невероятно забавна пародия и дръзко осмиване на комунистическите прийоми. И наистина, както неведнъж казва самият келнер, „невероятното става реалност“… все пак е обслужвал абисинския крал!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

Едно мнение за “Обслужвал съм английския крал

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: