Читателски награди „Книга за теб“


Наскоро Христо от блога „Книголандия“ ми сподели идеята си за читателски награди за литература. Замисълът е хубав – ние, блогърите, които пишем за книги, да направим собствена класация на най-доброто в тази област за изминалата година. В рамките на месец идеята се превърна реалност – Христо и Алекс от „Аз чета“ организираха първите годишни читателски награди „Книга за теб“ (по името на интернет книжарницата, която двамата управляват). Заедно с редица други популярни книжни блогъри, за жури в някои от категориите бяхме поканени и ние с Девора. Номинираните от нас заглавия бързо бяха допълвани от гласуващите във „Фейсбук“ и в крайна сметка до финалната фаза стигнаха две от тях. Искам да ви ги представя с молба да дадете своя глас за тях в сайта на Читателските награди, защото си заслужават от първата до последната страница.

В категория „Най-добра българска нехудожествена книга“:

Тошка Иванова – Позитивно

Като четящ човек аз живея с емоциите, породени от прочетеното. А откровеният разказ на Тошка за борбата й с хепатита направо ме разтърси из основи. Затова не се поколебах да номинирам „Позитивно“ за най-добра нехудожествена книга от български автор – подобно нещо наистина излиза за пръв път у нас и заслужава внимание не само от онези, които живеят с вируса на хепатит С и са принудени да отстояват всеки миг от живота си. С личната си история Тошка разбива стереотипите, които ни “помагат” да си живеем кротичко в удобното пашкулче на самозаблудата “Това не може да се случи на мен”. Гласувайте за нея!

Владимир Свинтила – Многоликият столичанин

Знаете ли какво е фарфара? А фога, завсегдатай, търчи-лъжи, дзвон, развейпрах? Знаете ли кого наричат фукара? А бонвиван? Всички тези странни думи са социопсихологически типове, населявали софийските улици преди много, много години… Преди Девети. Една забравена, останала в миналото София, за която няма как да научите повече, освен от пожълтелите фотографии или от някой много сладкодумен разказвач. Такъв един разказвач е и Владимир Свинтила. Неговата книга “Многоликият столичанин” буквално отвори един прозорец във времето, за да надникнем и ние, днешните хора, към потъналото в забвение минало на нашата столица.

Номинациите в останалите категории можете да видите на сайта.

Поздрави,

Жоро

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: