На сигурно в ръцете на Удхаус


Чудили ли сте се някога какъв герой от книга бихте били? А кой щеше да бъде вашият автор? Каква щеше да бъде вашата съдба?
Ако аз бях литературен герой, със сигурност бих била много щастлива да съм творение на П.Г. Удхаус! Щях да се впускам в приключенията с главата напред, без да имам никакви притеснения, че начинанието ми ще бъде успешно и със страхотен край! Като се замисля, аз и сега го правя… Обаче все още няма как да знам герой ли съм, или не, в роман с щастлив край 🙂

Удхаус е любим автор в нашата къща. Книгите му минават през ръцете и на двама ни и е нещо, което четем с огромна наслада. Убедена съм, че всички, които са имали взимане-даване с неговото творчество, не са останали равнодушни към дълбоките душевни сътресения, предизвикващи всевъзможни невероятни емоционални прояви, пропити със солидно количество чувство на безнадеждност, които могат да завладяват отново и отново героите, и то не веднъж или два пъти в рамките на няколко страници. В такива случаи на помощ обикновено идва Джийвс, но колкото и невероятно да звучи, дори и в книга, в която този симпатяга не заплита и разплита конци, пак могат да се получат страхотни каши с невероятни развръзки.

„Капан за ергени“ са две книги в едно: „Клуб анонимни ергени“ и „Голямото накисване“. Въпреки това сюжетът и на двете е почти идентичен, с леки вариации на ситуациите и героите. И в двата случая имаме лудо влюбени мъже в момичета със завидно много качества, сред които и огромни наследства. Може би мислите, че това си е манна небесна, но не това е мнението на главните герои. Обезкуражени, че ще бъдат помислени за преследвачи на млади, красиви и неприлично богати дами, те сами започват да си усложняват живота. Не стига собствената им глупост, ами сякаш целият свят (или поне тази половина, която може да влияе върху живота и съдбата им) са се наговорили да ги препъват на всяка крачка, която ги доближава до безоблачното им щастие. Дори един от най-видните представители на клуб „Анонимните ергени“ ще бъде принуден да използва вариант „Б“, само и само да предотврати едно бъдещо обяснение в любов на горкия главен герой.  Удхаус обаче винаги си има едно на ум за подобни ентусиасти, които използват план „Б“ и се бъркат в живота на другите, така че измисля справедливо наказание за господин Траут! 

Всяка една страница е очарователно забавна и определено ще се подсмихвате перз цялото време (ако не държахте книга в ръка, може би дори щяхте да потривате доволно ръце в очакване на следващата заплетена нишка). Ще се запознаете с Барни, която няма никакви скрупули да бутне представител на органите на реда във водата, а и да си заплюе едно мъжле и да си го „вземе“ без много-много церемонии. Ето на това се казва жена с характер, която действа, без да му мисли. За съжаление тя върви в комплект с не дотам симпатичен брат, който я накисва в кражба, а пък иначе готиният чичо Уилоуби праща цяла армия да търсят изчезналото му съкровище. Чипъндейл, вечният тарикат, винаги е на линия, стига да има някаква облага и за него. Влюбените пък ще възклицават: „О, Джери!“ и „О, Джейн!“, докато съдбата ту ги събира, ту ги разделя.

Не е излишно да спомена, че и в двете книги се явяват тъмни субекти, предимно в ролята на бивши или настоящи годеници, които, макар да са доста гротескно представени, са си стряскащо реалистични персонажи-плазмодии. Но любовта винаги тържествува над интересчиите, поне в „Капан за ергени“.
Нека това ревю е поздрав за всички, които са попаднали в него 😉

Публикувано от Девора

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „ЕРА“

––––––––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

П.Г. Удхаус – „Академия за злополуки“

Удхаус, П.Г. “Горе главата, Джийвс”

Удхаус, П.Г. – “Законът на Устър”

Удхаус, П.Г. – “Пълен напред, Джийвс”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: