Кундера: Животът е другаде


Първата ми среща с творчеството на Милан Кундера се превърна в истинско преживяване – романът „Животът е другаде“ е просто невероятен! От страшно много време се каня да прочета нещо на популярния чешки писател, но по една или друга причина все не успявах досега. И ето че „Колибри“ пуснаха преди броени дни дванайсетата си поред книга на Кундера и моментът най-после настъпи.

„Животът е другаде“ е писан през далечната 1970 г. и води читателя към една своеобразна наблюдателница, от която двамата – автор и читател – наблюдават през увеличително стъкло всеки детайл от живота на младия поет Яромил. Кундера е изумителен в многопластовия си поглед към своя герой -той гледа на него ту със снизхождение, ту с лека ирония; понякога с разбиране и симпатия, друг път с голяма доза резервираност. Животът на Яромил е проследен от самото му начало по един много увлекателен начин – чрез разказ за неговата майка, преживяваща скучен брак, неудовлетвореност от живота и плаха, но страстна изневяра. Именно майката е другият силен образ в романа. Нейната любов към единствения син е толкова всепоглъщаща, неумолима и егоистична, че белязва целия жизнен път на поета.

Романът се превръща в история на сложните взаимоотношения между майка и син и за непоправимите травми, които прекомерната майчина грижа и внимание могат да нанесат върху неукрепналата личност на сина. Глава след глава авторът отваря нова страница от живота на Яромил, който расте в особен вид вакуум – задушаван от вниманието на майка си, с труден социален живот и същевременно с все по-идеалистична представа за себе си като за рядък характер, невероятен талант и своего рода гений.

Авторът наблюдава в детайли всяка черта на младия поет, изследва интимните му моменти, съзряването му, комплексите,  първите разочарования и успехи, проблематичните му любови и налудничави страсти. Проследява трансформацията му от поет на белия стих до яростен апологет на социалистическия реализъм – в съзвучие с новостите на времето, но в конфликт със защитниците на традиционното поетично изкуство. Същевременно израстването на Яромил е свързано с много вътрешни противоречия, неминуем сблъсък с обсесивната майка и намиране на спасителен бряг в безапелационното прегръщане на комунистическата идея.

„Животът е другаде“ поднася големи изненади на финала, където авторът изведнъж премества своята наблюдателница, за да хвърли светлина върху някои други герои и да превърти часовника на времето. Подходящ момент, в който да се замислиш върху невероятния талант на Кундера да обзема вниманието изцяло, да поглъща читателя в дълбоките води на своя роман, където мимоходом го среща с някои от най-великите творци в литературата – Шели, Байрон, Виктор Юго, разкрива своите философски наблюдения и размисли – за любовта, поезията и творчеството. И за живот, който несъмнено е другаде за вечно търсещите личности.

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“

–––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

Михаил Вивег – „Чудесни години, кучета ги яли“

2 мнения за “Кундера: Животът е другаде

  1. Обожавам Кундера. Препоръчвам ти „Шегата“, а аз ще допълня пъзела с „Животът е другаде“ 🙂

  2. Сега чета книгата, чела съм ,,Непосилната лекота на битието,, и онова което ме поразява в Кундера е как е възможно един мъж да описва така безпощадно добре вътрешния свят на една жена, той не е просто писател, той като човек е недостижим

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: