Приключенията на Т.В. Спивет


Уау!!!

Единственото, което успях да кажа след последната страница на тази книга! Какво приключение!

Иска ли ви се понякога да забравите за света отвън, за динамиката на настоящето, шума, трафика, технологиите, забързаното ежедневие и грохота на големия град? Напълно постижимо е. „Избраните творби на Т.В. Спивет“ е точно такава машина на времето. Въпреки че действието се развива в днешни дни, младият писател Рийф Ларсън е успял да пресъздаде едно ъгълче от света, останало сякаш далеч в миналото. Безкрайната обикновеност на американския Запад, ранчото Меден Рид – Дивайд, Монтана. Там именно живее 12-годишният Т.В. Спивет – Текумсе Врабеца. Истински млад учен, който със завладяващи умения скицира, картографира и превръща в схема целия свят около себе си. Всяко движение, цикличност, обикновена житейска сцена или  просто действие като роненето на царевица е надлежно изрисувано и класифицирано в безбройните тетрадки и скицници на момчето. Докато връстниците му играят, яздят коне или се учат да стрелят с пушка, Т.В. Спивет влага цялото си време и старание в необикновеното си хоби. И когато учените в престижния столичен институт „Смитсониън“ са привлечени от неговите творби и го удостояват с награда, започва едно истинско пътешествие през цяла Америка.

Никога не бях чел нещо подобно. Дори не намирам пример, с който да сравня тази книга. Гениална творба и същевременно разкошно книжно тяло, което преобръща представите за книгата като такава. Тук няма бележки под линия. Или по-точно те са навсякъде, но не и под линия – отстрани, отгоре, пояснения, стрелки, пунктир, рисунки, схеми, диаграми, скици… Цялата история се изгражда постепенно от тези елементи, допълва се от красивите илюстрации и доставя неимоверно удоволствие. На задната корица намирам следното описание за творбата на Рийф Ларсън – „спасителен остров срещу урагана на модерността“. Ето това е, точно това е! Спасителен остров. Удряш спирачки, забавяш ход, потапяш се в повествованието и забравяш, че около теб кипи ураганът на 21-и век. Като филм е! (хрумва ми веднага някакъв синтез между „Доктор Куийн Лечителката“ и „Индиана Джоунс“, но от подобно сравнение книгата няма да спечели нищо).

Историята на Т.В. Спивет е трогателна, въздействаща, вдъхновяваща и много, много необичайна. Такава, каквато само фантазията на гениален писател може да роди! Нарочно няма да ви разказвам повече подробности, просто я прочетете. Бих я препоръчал на всеки, бих я взел за подарък на един куп хора. Всички имаме нужда понякога от подобно „хапче“ срещу стреса от ежедневието. Бих искал да бях прочел тази книга когато бях на 15, но никога не е късно, нали? В крайна сметка става и за непораснали деца. Горещи благодарности на изд. „Милениум“ за възможността този шедьовър да достигне до българския читател в пълния си блясък!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Милениум“.

2 мнения за “Приключенията на Т.В. Спивет

  1. Звучи страхотно, ще си я взема задължително (:

    И ЧНГ на Библиотеката! Продължавайте в същия дух, страхотно местенце сте си спретнали ^^

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: