Анжел Вагенщайн представи новата си книга


В мъгливата вечер на 15-ти декември салонът на кино „Одеон“ не можеше да побере прииждащите гости. Беловласи господа с меки шапки, дами с дълги зимни палта и тук-там по-млади усмихващи се лица заемат местата си в очакване на един човек. Почти всички държат в ръка книгата му, поглеждат часовниците и току се чува глас: „Къде се бави Джаки?“.

Ето го и него. Залата вече е пълна, когато сред светкавиците на фотоапаратите се появява Анжел Вагенщайн. На повечето хора познат като един от големите български кинодейци, участник в антифашисткото движение, избегнал като по чудо бесилото след издадена смъртна присъда, за мен той можеше да означава преди всичко авторът на едни от най-стойностните романи, попадали някога в ръцете ми.

Фотограф: А. Тонев

Разказах ви преди време за неговите творби – „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и автобиографичната „Преди края на света“. Съвсем скоро, надявам се, ще ви разкажа и за „Сбогом, Шанхай“. А снощи приех любезната покана на автора да кажа няколко думи по време на премиерата – като представител на едно съвсем друго поколение.

Усещането да застанеш лице в лице с писателя, който е успял да те развълнува и разтърси със словото си и чиито премеждия и приключения са те държали в напрежение страница след страница, е много специално. Какво да кажа аз, когато пред мен стои превъплъщението на ХХ век в лицето на сладкодумния разказвач Анжел Вагенщайн? Пожелах му да се видим отново на премиерата на втори том от „Драскулките“. Защото останаха много неразказани истории, които чакат да бъдат споделени с читателите. А човек като Вагенщайн без съмнение ще има и духа, и енергията да ги напише. Ако само бяхте видели блясъка в очите му, щяхте да ми повярвате!

Публикувано от Жоро

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: