Пътуване през неолита с Анжел Вагенщайн


Личното ми откритие за тази година без съмнение е великолепната, вдъхновяваща проза на Анжел Вагенщайн. Знак за това може да откриете във факта, че за по-малко от месец ви представям вече трета негова книга. А тази, за която ще ви разкажа сега, бих искал никога да не беше свършвала – подобно на филм, чийто край очаквате с нежелание, защото искате да продължи, да останете в плен на историята.

Сравнението с филм не е случайно и предполагам, че не е хрумнало само на мен. Все пак Анжел Вагенщайн е един от най-популярните кинодейци у нас, сценарист на редица филми, останали в историята на българското (и не само!) кино, а кинаджията си остава кинаджия, дори на 89 години.

Навръх рождения ден на легендарния сценарист на книжния пазар у нас излезе неговата автобиографична книга. „Преди края на света“ с подзаглавие „Драскулки от неолита“ може би няма да ви върне наистина чак в неолита, но повярвайте ми, ще ви преведе през най-вълнуващото пътешествие из целия ХХ век, което можете да си представите! И за разлика от предишните романи на Вагенщайн, където неизменно присъстват автобиографични елементи, но има и много художествени похвати, тук всичко си е съвсем автентично, със собствените имена!

Не мога да ви опиша какво ви очаква между страниците! Каквото и да ви разкажа, ще е малко, защото Анжел Вагенщайн е самото въплъщение на ходещият измежду нас Двайсети век! А неговите „драскулки“ започват от отдавна изчезналия стар квартал на Пловдив Орта Мезар, лъкатушат из цялата ни най-нова история и спират внезапно и изведнъж, след като са открехнали за мъничко кухненските врати на българското кино изкуство.

О, да – има приключения, и то какви! Разказът на сладкодумния писател препуска през динамичните години на предвоенния период, детството на невръстния Джаки,  и става особено наситен в годините на войната. Втората световна война, в която Анжел Вагенщайн има свой принос като участник в антифашисткото движение. Ще научите как се подпалва склад на българско-немско търговско дружество и как една чаша вода накланя везните на съдбата в посока смъртна присъда за младия тогава Анжел. Присъдата не е изпълнена само благодарение на навлязлата по същото време в  България съветска армия, когато затворите опустяват и започва нова епоха.

 Тези епизоди, както и много други, свързани с партизанското движение и участието на автора в него, смисъла на войната и идеалите на всяка от враждуващите страни са може би най-откровената изповед за антифашисткото движение, лишена от идеологическите наслагвания, така характерни за мемоари от времето на социализма. И една от причините за това е, че Анжел Вагенщайн не се опитва да убеди мен или теб в една или друга теза, а просто и човешки разказва за своя собствен избор.

Като вълшебник, който вади от цилиндъра си нови и нови изненади, авторът продължава своя разказ с истински истории от следвоенното време, когато се променят и идеите, и „другарите“. Не без горчивина, но и с много чувство за хумор ни открехва за подбрани моменти от трудното рождение на българското кино, първите му успехи, много от които оценени в чужбина повече, отколкото у нас.

… И спира изведнъж, намеквайки, че е можело да подбере и много други моменти! Дори загатва част от тях – едни от най-значимите събития и срещи с легендите на следвоенна Европа. Прииска ми се да имаше още поне 300 страници, но… какво пък, няма да се изненадам при нестихващата енергия и дух на Анжел Вагенщайн скоро да видим и втори том на „драскулките“. Но дори и в този вид е удивителен летопис за нашия, българския ХХ век през очите на един от най-сладкодумните му съвременници!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

––––––––––––-

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

Анжел Вагенщайн – Петокнижие Исааково

Анжел Вагенщайн – Далеч от Толедо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: