За талисманите, съдбата и любовта


Наскоро гледах „Friends with benefits“. В един момент от филма главните герои виждат едно симпатично, романтично и унесено в четивото си момиче. Коментарът беше с лека нотка на пренебрежение: „Сигурно чете Никълъс Спаркс“.
Е, може и да не си го признавате, но всеки има нужда от романтика, любов, а и много често – от щастлив край. Дори нещо повече – ако тези неща ги няма налице, ние веднага започваме да си ги търсим. Кой в живота, кой в книгите и филмите…

Талисманът“ е новата книга на Никъкъс Спаркс, която, както може да се очаква, е посветена на любовта, но тази любов, която е единствена и понякога дори невъзможна. Логан Тиболт (просто невъзможно име :P) се впуска в търсене на една жена,  заснета на снимка, която попада случайно в него. Убеден от приятелите си, че фотографията му носи късмет, той решава да намери жената, макар сам да не е убеден в необяснимата сила на снимката. Малко незадоволително и поставено за цвят е неговото участие във войната в Ирак, което би трябвало да придаде дълбочина на характера му, да го покаже като истински мъж – загадъчен, изстрадал, с дълбоки душевни рани, които обаче не са го превърнали в социопат или агресивен тип. Напротив! Той е самото благородство, доброта и всеотдайност.В интерес на истината героят е достатъчно добре развит и без този бекграунд, който стои малко закърпено, но няма лошо – в крайна сметка четем заради емоцията, а не за историческа справка, или за да се образоваме за вижданията на американските автори относно войните в близкия Изток.

Бет, от друга страна, е съвсем обикновена млада жена… Всъщност не съвсем обикновена, тъй като според Логан тя е божествено красива, но аз така и не успях да си я представя, тъй като не разбрах друго за нея, освен че има страхотна руса коса. Нищо – догодина се задава екранизация, така че ще имаме възможността да я видим поне през очите на режисьора 😉
Елизабет, както е пълното й име, е начална учителка с провален брак зад гърба си, всеотдайна майка и сестра, която не може да забрави трагичната смърт на брат си. Тя е интелигентна, мила, но и в известна степен наивна, което я прави лесна мишена за по-хитрите от нея, като например бившия й съпруг. Двете с баба й правят страхотна комбина, а старата жена е герой, който внася разнообразие и свеж хумор в книгата. Не знам откъде Никълъс Спаркс е черпил тези безумни изказвания на бабата, но определено има добри попадения! :):):)

Логан и Бет, както може би се досещате, се две парченца от пъзела, които са направлявани от съдбата, за да се съберат и да открият щастието. Пълно щастие обаче няма, затова се пригответе за някои неочаквани обрати, които няма да ви се харесат… Поне не и ако не сте с известни садистични наклонности.

Книгата е приятно предвидима – тоест: няма какво да ви изненада в сюжета, но това не пречи на удоволствието от четенето. Романите на Никълъс Спаркс, който винаги успява да влезе под кожата на своите читателки, са с точно предназначение: да ни откъснат от ежедневието, да ни убедят, че няма истинска любов, за която да не се налагат жертви, но че в крайна сметка си заслужава.
Не на последно място – те са нещо като дневната ни доза романтика и предизвикват приятно гъделичкащо усещане от „потъването“ във взаимната и красива любов, която в ежедневието понякога не достига.

Препоръчвам „Талисманът“ на всички нежни души, на които им липсва слънцето през тези студени есенно-зимни дни. Няма нищо по-хубаво от това да се отдадеш на приятно и увлекателно четиво, докато в печката дървата пукат и огънят създава усещането за магия.

п.п. При липса на печка, работа вършат и дебелите пухкави одеяла, в краен случай и радиаторът на парното 😉

Публикувано от Девора

Книгата „Талисманът“ на Никълъс Спаркс бе любзно предоставена на Библиотеката от издателство ЕРА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: