„Възмутете се!“ на Хесел – по ръба на бръснача


Силви Кросман и Жан-Пиер Бару са хората, стоящи зад огромния успех на памфлета, вдъхновил хиляди европейци в непреставащите протести из Стария континент. Двамата притежават малко издателство, в което публикуват книжки за китайска медицина и индианци, когато през 2008 г. г-ца Кросман чува Стефан Хесел да държи реч по повод годишнина на Съпротивата. Хрумва й, че могат да издадат думите му и провежда няколко интервюта с възрастния активист. Той редактира наописаното и в крайна сметка се получава въпросният памфлет. Рекламата е евтина, но и ефективна – от уста на уста. Резултатът е милион и половина продадени бройки във Франция и договори за издаване в редица европейски държави. У нас книжката излезе преди броени дни от изд. „Колибри“.

В своя текст от 20-ина страници Хесел застава с целия си авторитет на герой от Съпротивата, оцелял в концлагерите Бухенвалд и Дора, работил рамо до рамо с идола на нацията Дьо Гол за осъществяване идеите на съпротивителното движение. Без съмнение това изиграва и немалка роля  за успеха на памфлета – французите пазят като сакрален предмет спомена за своята Съпротива, която приемат редовно като лек срещу тежките травми от миналото си (Виши и колаборационизмът тежат като воденичен камък вече на няколко поколения).

Думите на Хесел са тежък упрек към съвременните политици и техните действия, към системата, към медиите, към световния ред като цяло. Давайки пример със собствената си нетърпимост към нацизма, Хесел призовава съвременниците да се възмутят, да излязат от черупката на безразличието, което той вижда като възможно най-лошата позиция. Изненадваща, но според мен и удар в десетката, е подкрепата му за арабите в Палестина, която засвидетелства с особен акцент – самият той е с еврейски произход, но казва: „Непоносима е мисълта, че точно евреите са способни да извършват военни престъпления. Уви – историята рядко ни предоставя примери за народи, които се поучават от собственото си минало“.

Текстът е силно левичарски и по мое мнение много би допаднал на някои по-млади социалисти (познавам няколко такива), а несъмнено покълва и в душите на привържениците на анархизма. Въпреки че призовава към ненасилие, Хесел не е убедителен в обяснението си как точно ненасилието върви ръка за ръка с възмущението. Нещо повече, с някои уговорки той почти толерира тероризма, което, заедно с нападките към Израел, му докарва доста критики в европейската преса. А на мен пък ми изникват асоциации с германската Фракция Червена армия и зловещите имена Баадер-Майнхоф с  кървавя тероризъм от 70-те години на миналия век под лозунга „Атакувайте силните на деня!“.

„Съзиданието означава съпротива. Съпротивата означава съзидание.“, казва ветеранът. Доста спорни думи, като се замисли човек. И съвсем неудачни, ако погледнем тъжния пример на Баадер-Майнхоф (има нелош филм по темата, който препоръчвам силно на запалените по площадните мероприятия). Във всеки случай текстът на Хесел, макар близък до убежденията на тълпите, е и доста опасен, имайки предвид лесното люшкане на същите тези тълпи в крайности. Възмутете се, но умната, бих казал аз. Не всяка съпротива означава съзидание, каквото и да говори Хесел.

Публикувано от Жоро

Едно мнение за “„Възмутете се!“ на Хесел – по ръба на бръснача

  1. …не разбрах…като посочвате „млади социалисти“-те Български такива ли са? Че те са всъщност Болшевици-боядисани,(с извинение!) фекалии-боядисани като Великденски яйца,но вътре са… Жоро,вероятно Вие си живеете, сносно, за разлика от много други изпаднали в Безработица,Дискриминирани,Пенсионери…,някои от които още бихме излезнали-навън,но малкото фюрерчета осмелили се да организират подобен Протест се оказват Предатели,а Ние – непокорните Възмутени-се отвращаваме от „такива“!
    Социалисти…!? Шменти-капели…както казва Разбойко,сегашния Тартор на един от „клановете“ на БКП и МАФИЯТА ! А „тя“ е силна,защото много-като Вас-са самодоволни и нехаят за …Нас,бедстващите „европеиди“-не ЕВРОПЕЙЦИ,КОИТО ПОЛУЧАВАТ СНОСЕН Стандарт и Обезщетения-за Безработица…,а ТУК – НЕ,ЗАЩОТО НИ КРАДАТ !!! ЗАТОВА СМЕ ВЪЗМУТЕНИ-НАИСТИНА,НЕ КАТО Вас-наужким !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: