Силна доза райски газ с П.Г.Удхаус


Пригответе си чаша чай, заредете се с прилично количество бисквити и може да се настроите на вълна смях, защото това е, което ви очаква при всяка среща с ненадминатия П. Г. Удхаус! Вероятно повечето от вас са попадали на смехотерапевтичните истории за Джийвс и са забравяли и депресии, и всичко покрай перипетиите на някои забележителни представители на английската аристокрация и техните …хм, икономи.

Е, оказва се, че има и други, също така забавни истории на британския хуморист. Най-новото предложение на изд. „ЕРА“ се нарича „Академия за злополуки“ и представлява 100%  Удхаус две в едно, а именно – романът „Райски газ“ и сборникът с разкази за Юкридж.

Какво би станало, ако едно невинна упойка с райски газ при зъболекаря доведе до разбъркване в четвъртото измерение и в крайна сметка до необяснима смяна на телата между един английски благородник и невръстно хлапе-филмова звезда насред Холивуд? Цяла поредица шашкънии, разбира се! Точно това се случва на граф Хевършот, който отива в Америка с важната мисия да налее малко здрав в разум в главата на братовчед си и да го спаси от необмислен брак. По пътя обаче самият той хлътва безумно по красива филмова актриса и всичко върви към сватба, когато… Ами, казах ви вече колко може да се объркат нещата от една невинна упойка. Когато се свестява, граф Хевършот намира себе си в тялото на малкия Джоуи Кули – лигава филмова звезда, идол на американските майки и пакостник от класа. Въпросният мъник пък се е намърдал в атлетичната фигура на английския благородник от това не следва нищо добро.

Смехът е гарантиран, а възлите се заплитат един след друг по толкова забавен начин, че можете само да си мърморите: „М-да-а, Удхаус!“. Е, разбира се, няма да ви кажа как завършва всичко, но ще издам само, че е в добрата стара традиция на британеца.

Разказите за Юкридж са другата изненада в дебелото томче „Академия за злополуки“. Юкридж е приятелят, който вероятно не бихте искали да имате, защото няма да можете да го понесете. Винаги пълен с идеи, които по някакъв начин неминуемо включват малко главоболия, чифт чорапи и скромно заемче от ваша страна, той постоянно забърква разни каши, но го прави с финес и маниери на истински благородник. Любопитно, а? Добрият стар Удхаус, разбира се!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „ЕРА“.

–––––––––––––-

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

П.Г. Удхаус – Законът на Устър

Зотов – Епидемия в рая

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: