На гости… у дома


Сезонът на големите пътешествия сякаш дойде към своя край и всички все по-често се замисляме за предстоящите студени вечери, които ще прекараме у дома.
Аз не правя изключение от мнозинството, само където все още не съм наясно кое ще е това място, което зимата ще наричам свой дом и което (надявам се) ще ни приюти в топлите си прегръдки, където цяла зима с Жоро ще пием чай и ще четем дебели и интересни книги, за които да ви споделяме. 🙂

Не знам дали вярвате в енергия, фън шуй и духове, но дори да сте скептици по тези въпроси, поне мога да ви убедя в едно – всяко нещо във вашия дом – от вилицата, през столовете и масите, вратите, килимите, отоплението, водата,  до входната врата и изтривалката, имат своята многогодишна история, която е повлияла на хиляди човешки съдби. Всъщност не аз, те сами ще ви разкажат за себе си, а преводач ще бъде заместник-ректорът на университета в Дърам – Бил Брайсън.

У дома“ е околостайно пътешествие из всички кътчета на къщата на Бил, която има богата и интересна история. Когато се разхождате из нея, вие ще се запознаете не само с нейния характер и особености, но и ще навлезете в толкова големи детайли от световната история, че всяка прочетена страница ще ви носи удовлетворението, че сте научили много важни и интересни неща.

Познанието се придобива по много начини, като най-приятно сякаш е да научиш нещо от личен опит. Занимателно е също да се поучиш и от чуждия опит, а когато можеш да го разглеждаш от дистанцията на времето и да осъзнаеш колко много всъщност означава реализацията на една случайна и на пръв поглед невъзможна идея, те обзема оптимизъм и започваш да гледаш на нещата творчески-философски.

Книгата на Бил Брайсън е истинска енциклопедия. Да, пълна е с имена, факти, дати и дори ще срещнете теоремата на вероятностите на Бейс, но недейте да си мислите, че е скучна и че не се чете лесно. Библиографията се простира върху цели 17 страници, изписани със ситен шрифт, така че ако можем да приемам това за гаранция, то останалите над 500 страници ще ви потопят във факти и събития, за които не сте чували, не сте подозирали и които вероятно ще обърнат представата ви за света, който градим между нашите собствени четири стени. Или тези, които сме взели под наем 😉

Ако искате да разберете как се е родила идеята за къщата като дом, как е еволюирала, какво отражение са дали върху нея световните исторически събития, как се е променял битът на хората и дори техните хранителни навици, ако искате да знаете кой, защо и как е използвал точно тези съставни части, които сега са основните елементи на вашето бюро, панел, тухла, врата, гориво, осветление и т.н. – това е книгата, която ще ви го обясни по увлекателен и много подробен начин.

Като единствен минус мога да отбележа това, че авторът, бидейки американец, който преподава във Великобритания, се е закотвил предимно на тези две суши, но дори липсата на сравнение с много други страни (да не говорим за балкански), не е нещо, което да е в ущърб на труда на Брайсън. Разбира се, срещат се интересни факти и за други държави. На мен лично ми беше изключително интересно да науча нещо повече за Йерихон и Натуфийската култура, както и за Чаталхьоюк.

Препоръчвам „У дома“, тъй като е страхотен източник на разнообразни познания. Това е книга, която просвещава, дори и да не запомниш точните имена и подробности – важното е да схванеш принципа… 😉

Публикувано от Девора

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Еднорог“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: