„Сбогом, лято!“ с носталгия по детството


Тази година лятото не иска да си тръгне… Песента на щурците още се чува из обгорелите в жълто поля, слънцето припича с галещи лъчи, а из въздуха се носят аромати на треви и плодове. Някак хубаво е… Някак не ни се иска да помахаме за довиждане на лятото и да му кажем „Сбогом, лято!“.

„Сбогом, лято!“. Ако свързвате Рей Бредбъри само с „451 градуса по Фаренхайт„, определено трябва да прочетете тази трептяща от живот книга. Тук е събран целият светоглед на едно подрастващо хлапе, а може би на всички подрастващи хлапета. Подправен е с ароматите на отиващото си лято, със звуците на безгрижното детство, с емоциите, които повечето от нас отдавна са позабравили. Красиво, толкова красиво!

Сред цветните картини, изрисувани като с акварел от Рей Бредбъри, прозира наглед шеговитата война между порасналите и онези, които не искат никога да пораснат. Пипи Дългото Чорапче в момчешки вариант! Една живописна война със „старците“, в която малкият Дъг е генерал и има своя армия, цел и дори стратегия.

„Ще открием как нашите ни карат да растем, как ни учат да лъжем, да мамим, да крадем. Война? Прекрасно! Убийство? Страхотно! Никога няма да сме по-добре от сега! Пораснете ли, ще станете обирджии и ще ви гръмнат или ще ви сполети нещо по-лошо — те ще ви накарат да носите сако и вратовръзка, ще ви напъхат в Първа национална банка зад месингово гише! Останете си на днешните години. Да растем ли? Ха! Тогава най-много да се ожениш за някоя, дето ти крещи!“

Кой ще победи в тази война? Ще си отиде ли лятото? Има ли смисъл да порастваш и трябва ли да се лишиш от оранжадата и сладкишите? Краят е неочакван, предполагам дори за самия автор, който вплита по уникален начин кръговрата на живота с един особен физиологичен процес. Акварелът е изсъхнал, полето ухае на есенни треви. „Сбогом, лято!“ – казваме го със съжаление всяка година. И продължаваме да носим лятото в сърцето си.

Публикувано от Жоро

–––––––––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

Рей Бредбъри – Вино от глухарчета

Александър Секулов – Островът

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: