Херта Мюлер и тъжната история за големия фазан


Херта Мюлер стъпи на българския пазар миналата есен с една изключително въздействаща творба. „Всичко свое нося със себе си“ беше едно от най-силните заглавия на българския пазар за 2010 г. по мое скромно мнение. По това време от „Сиела“ обявиха, че предстои излизането на още романи от нобеловия лауреат Херта Мюлер. И аз зачаках…

„На тоя свят човекът е голям фазан“ се появи на пазара преди броени дни. Тънко книжле от около 100 страници, разказващо драмата на едно германско семейство в късно-социалистическа Румъния, което чака документите си за изселване в Германия. Както в предишната книга, така и в тази присъства силно автобиографичните мотиви на Херта Мюлер – самата тя напуска Румъния през 1987 г. и се установява в Берлин. И колкото и мрачна, стискаща за гърлото и потресаваща да е изповедта във „Всичко свое нося със себе си“, тук краските са далеч по-мрачни и диаболични.

С много фрагментиран изказ, къси изречения, много странен избор на глаголно време, което постоянно се променя (роман в сегашно историческо време е доста натоварващ за четене) авторката щрихова една печална картина на малко румънско градче, населено предимно с германци. Там нищо не е наред – и хората с обтегнатите си взаимоотношения и гротескни образи; и природата, представена като в плашещ филм; и смъртта, която наднича от всяка страница. Погнусата на Херта Мюлер от този живот, който оставя зад гърба си, намира израз в тези объркани, ситно изстреляни изречения, и шепата герои, в които никой не би искал да се припознае. Сцените и мислите с отблъскващ сексуален привкус, кукумявките и ковчези идват малко в повече. А самата линия на повествованието – корупцията и безизходицата, принуждаващи една млада жена да продаде тялото си, за да осигури паспорти за семейството си, оставя злостно горчив вкус в устата.

Тази книга е истинска, но не носи удоволствие. Горчива, с дъх на ракия, с мрачни образи и стонове на кукумявки – едно призрачно пътешествие, което свършва бързо, но оставя трайни образи да дълбаят съзнанието след последната страница.

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Сиела“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: