„Перфектно I“ – кримка в края на лятото


Лятото по традиция е белязано от знака на криминалетата и плажните четива, що се отнася до книгите. Дълго игнорирах за себе си тази тенденция, докато една книжка с необичайно заглавие, напълно непознат автор и свинска физиономия на корицата не породи у мен любопитство.

Румен Алексов вероятно не говори нищо на повечето читатели. Възпитаник на бившия химико-технологичен институт, по неведоми стечения на обстоятелствата започва да се занимава с писане. На задната корица ще прочетете: „Румен работеше вечер на чаша водка, без да препрочита, без да задрасква и с вътрешното убеждение, че някой му диктува“. След подобен анонс нямаше как да не хвърля поглед върху написаното и първите две страници ме убедиха, че трябва да продължа.

„Перфектно I“ е класическа криминална история в български контекст. Не е „кримка за прехода„, както твърди резюмето на корицата, липсва всякакво политизиране или социален елемент. А оригиналното е заковано още в самото начало – убиецът сам признава за убийството пред частния детектив Филип Генералски Младши. И понеже той плаща, задачата е да бъде „изфабрикуван“ някой виновен, който да „опере пешкира“. Хитро, а? Самото убийство е страшно прецизно. Сложни химични процеси, лаборатории, технологии и научни работници преплитат следи в ребуса, който трябва да разреши новоизпеченият детектив. Доброто хапване и пийване в кръчмата „Свинята“, старите познанства с полицейския инспектор Гацо и историите от миналото на самия Филип Генералски ще подредят парче по парче картината. Любопитството пък ще го отведе право в целта.

Как точно? Това ще разберете сами. Книжката е много увлекателна, а Румен Алексов притежава наистина самороден талант, интересно чувство за хумор и усет към детайлите. Химическото му образование допълнително усложнява криминалната история и без съмнение щяхме да видим и „Перфектно II“, „Перфектно III“, aко авторът не бе напуснал този свят миналата година. Ако любопитството ви надделее, хвърлете едно око! Действа доста освежаващо…

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: