„Английският съсед“ наднича в огледалото на българина


След броени дни по БНТ1 тръгва новият български сериал „Английският съсед“. Чудесен повод да надникнем в най-популярната книга на Михаил Вешим, героите от която оживяват на малкия екран.

Много хора познават името Михаил Вешим от страниците на вестник „Стършел„. Неговият хумор попада доста встрани от пиперливите майтапи, облъчващи публиката в разни ток шоута и скечове. В него няма вулгарности, много по-мек и рафиниран е, с известна Чудомирова нотка.

Преди време ви представих в блога комичните перипетии на героите в една от последните книги на Вешим – „Нашингтон“. В „Английският съсед“ ситуацията е обърната – чужденецът е англичанин, закупил имот в китното българско селце Плодородно. Стъпка, която ще промени не само живота на островитянина, но и целия му характер, а и съдбините на родното село.

„Английският съсед“ ще ви разсмее. И макар авторът да уточнява, че ако някой не се забавлява с книгата му, той ще има ангажимента да му върне парите в двоен размер, едва ли има предявени подобни искове. Книгата разсмива и забавлява с колоритния сблъсък между уникалния характер на нашенеца и европейското разбирания на пришълеца англичанин, което бързо се разгражда в новата обстановка. Героите са носители на изконни родни „добродетели“ – усет към далаверата, недоверие към чужденците, сляпа вяра в „реките от мед“, идващи откъм Европейския съюз, също така сляп и криворазбран местен шовинизъм… Може би идва малко в повече окарикатуряването на българина, но така и не сме дали сериозна заявка да оборим този стереотип.

Вешим ни среща със селския Скинар, със заклетия фен на английския футбол Никола, прекръстил се официално на Нотингам Форест, с местната изкусителна кръчмарка, която напомня на Йовковата Сарандовица със своята привлекателна фаталност, с Ванчо и Ванчовица, с баба Мара и още шепа колоритни селски особи, които завързват сложни плетеници от взаимоизгодни и взаимопрецакващи се отношения. На този фон един англичанин ще се опита да намери спокойствие от шумния Манчестър в спокойното и природосъобразно Плодородно. Какво предстои да му мине през главата ще разберете сами… от страниците на „Английският съсед“.

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Сиела“.

–––––––––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

Михаил Вешим – „Нашингтон“

Весел Цанков – „Блогът на местния идиот“

Антон Терзиев – „Местни герои“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: