Тайна с цвят на праскова


Слизайки към метрото в този ден, си мислех дали любимите плодове на хората са в някаква зависимост със сезона, в който са родени. Бързо прецених, че при мен това важи с пълна сила – най-много обичам пъпеши, праскови и късните пролетни плодове – все летни неща. Е, зимата не мога без портокали, но те също идват от топлите кътчета на нашата планета, така че нека броим и тях.

Нямаше да ви запознавам толкова подробно с тези факти около моите плодови предпочитания, ако на следващия ден не ми предстоеше среща с една книга, която ми помогна да отрия поредната връзка между характера на човека и неговите предпочитания. Още щом прочетох заглавието, знаех, че тази книга е само като за мен: „Тайна с цвят на праскова“…
Нямах търпение да я прочета и именно поради тази причина от пощата упорито се опитваха да не ми я дадат. В крайна сметка се преборих и си получих заветното пакетче, което за първи път беше цялото разкъсано… Явно някой също е искал да разбере каква тайна крие тази книга.

Историята е за приятелството. Една тема, над която може да се размишлява много, особено ако говорим за приятелство между жени. Как се поражда то, какво го държи здраво скрепено и какво би могло да го разруши? Сара Адисън Алън има своето романтично виждане по въпроса, а въображението намесва в цялата работа и някои доста странни и необясними явления, така че книгата наистина да ви пристрасти към себе си.

Уила и Пакстън (доста груби имена за две толкова симпатични и нежни души) не са много наясно със себе си. Затова до някаква степен допринасят тайните от миналото или потиснатите желания от настоящето. Двете имат своите проблеми, с които трябва да се преборят, но  дори не подозират, че единственият начин да успеят да бъдат себе си и да са щастливи, е като си помогнат взаимно.
Е, това не би било трудно, ако говорим за две приятелки, които си споделят всичко и винаги са насреща една за друга, но г-ца Джаксън и г-ца Осгут почти не си говорят и никога не са били близки… За разлика от своите баби.
Тайна, която е разрушила приятелство преди много години, сега може да се окаже причината да се роди една нова връзка между двете жени, но дали самите те ще позволят това да се случи? 

Харесва ми това, че Уила и Пакстън са жени, които имат всичко, освен това, което ще ги направи истински свободни и щастливи. Единствено трябва да протегнат шепи и да го получат. А една камбанка им напомня, че то е там и ги чака, но хората понякога остават слепи за най-очевидните неща. Харесва ми, защото познавам много такива хора, които предпочитат да търсят, вместо да вземат това, от което имат нужда. И да – понякога нещата са точно толкова прости, колкото са и на книга. Или точно толкова сложни 🙂 Загадка.

Както всички добре знаем, където е приятелството, там трябва да търсим и любовта. Едното без другото не може.

В книгата има трима мъже, чиито образи силно ще ви вълнуват, докато четете. Нито един обаче не е достатъчно обаятелен сам по себе си, а и трите са изцяло зависими от съпътстващата ги главна героиня. Ние жените обичаме така – да си мислим, че мъжете ни са изцяло зависими от нас. Точно това според мен си е мислела и авторката, докато е пишела книгата, защото няма герой, за който да си кажеш: „Ето точно такъв трябва да бъде мъжа, защо не може и моят мъж да прилича на този идеален образ“. По-скоро си мислиш: „О, да – този е идеален за героинята, много добре й пасва – драматично и интересно.“. Но толкова. Не ставаш част от тайната, а само неин свидетел. В което в крайна сметка няма нищо лошо. Пак е изключително вълнуващо.

Накрая мога да ви споделя, че книгата е страшно приятно четиво, с което трудно ще се разделите, ако сте любител на романтичните жестове, заплетените истории, ако вярвате, че любовта може да преобрази човека и не на последно място – ако във вас дреме една умерена феминистка. Като прочетете книгата, сами ще ми кажете защо я препоръчвам точно на вас 😉

Публикувано от Девора

Книгата беше любезно предоставена от издателство ЕРА на Библиотеката!

Едно мнение за “Тайна с цвят на праскова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: