20 юли 1944 г. – Ами ако бяха успели?


Щеше ли да променят изхода от войната, ако бяха успели? Червената армия може би нямаше да стигне до Берлин? Дрезден нямаше да бъде изпепелен? Може би… Едно е сигурно – стотици хиляди живота щяха да бъдат спестени, вместо да изгорят в безсмислената война между народите. Ако бяха успели.

Днес е 20 юли. На същия ден през 1944 г. безразсъдно смелият граф Щауфенберг оставя куфарче с експлозив под масата за съвещания на фюрера. Целта е една – да бъде убит Хитлер, да се спре самоубийствената война. Бомбата избухва, но късметът, който винаги е бил на страната на фюрера, отново му помага. тежката дървена маса на практика спасява живота му и диктаторът се отървава със спукано тъпанче. Щауфенберг и голяма част от отговорниците за неуспешния атентат са заловени и разстреляни.

За днешните германци Щауфенберг е истински герой. Разбираемо, тъй като хората, осмелили се да се борят действително против нацистите, се броят на пръсти. В Щутгарт, където е роден, има малък музей на графа, който имах възможността да посетя преди няколко години. Експонатите са малко на брой – лични вещи, писма и снимки. Интересът към музея обаче е голям и германците не пропускат да изтъкнат чрез Щауфенберг, че не всички са били стадо, сляпо подчинено на налудничавия фюрер. Във въздуха витате неизбежният въпрос: Какво би станало, ако бяха успели…

Ако искате да разберете повече за известния атентат, както и за хората, стоящи зад неговата организация, има два варианта. Може да гледате двата филма по темата (единият е немски, а другият – нашумялата холивудска интерпретация с Том Круз) или, което е по-препоръчително с огледна това, че се намирате в „Библиотеката“, да прочетете някоя от книгите за Операция „Валкирия“, които може да намерите по книжарниците. Ето ги и тях, с кратко резюме от издателствата:

Операция Валкирия

Хесус Ернандес

изд. „Сиела“

Ключова фигура: полковник Клаус Шенк фон Щауфенберг. Целта му: да убие Хитлер, Гьоринг и Химлер, да неутрализира СС и да се опита да спре войната. Всички подробности за заговора, който можеше да промени историята на XX век.

1943 година. Полковник Клаус Шенк фон Щауфенберг току-що е назначен в Берлин, под командването на генерал Фридрих Олбрихт, член на съпротивителна организация, която планира убийството на Хитлер. Олбрихт вече разполага с повече от 200 заговорници, внедрени в различните социални слоеве в Германия, включително и сред разузнаването и контраразузнаването. Главната цел е елиминирането на Хитлер, Гьоринг и Химлер, неутрализирането на СС и създаването на временно правителство, което да сключи примирие със западните съюзници и да спре войната.

Ние искахме да убием Хитлер

Филип Фрайхер, Фон Бьозелагер

изд. „Колибри“

В книгата „Ние искахме да убием Хитлер“ единственият оцелял от организаторите на атентата – Филип фон Бьозелагер, проследява подробно маршрута на своята част през Франция и Съветския съюз и разказва за прочутата операция „Валкирия“, за нейната организация и провал, за собственото си участие и за участието на полковник Клаус фон Щауфенберг, екзекутиран от фюрера заедно с цялото си семейство. Загива и братът на Филип, с когото са неразделни. Флоранс Ференбах, внучка на един от конспираторите, и съпругът й Жером Ференбах, убеждават Бьозелагер да свидетелства, записват и обработват спомените му.

 Филип фон Бьозелагер почива през май 2008 г. на 90-годишна възраст. За операция „Валкирия“ е сниман филм с Том Круз в ролята на граф фон Щауфенберг, чиято световна премиера се състоя в края на 2008-а и началото на 2009-а година.

 Публикувано от Жоро

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: