Розово, розово, колко да е розово!


За първи път чух за НЛП на лекция по убеждаваща комуникация, когато един от нашите колеги изнасяше презентация за невролингвистичното програмиране. Слушах с голямо внимание и ми беше изключително интересно, както може би е било и на вас, ако сте се запознали с тази материя.

Е, съвсем нормално, след като в ръцете ми попадна „Розовите очила на душата – Пътеводител в НЛП“, веднага я иззех от ръцете на Жоро и се зарових. Хем НЛП, хем розово – нямаше как да не ми хареса.

Книгата според мен не може да служи като пътеводител в НЛП, нито пък ще пробуди вътрешната ви сила, но определено ще имате възможността да се докоснете до светоусещането на автора, ако се зачетете в поетичните й страници. Пиша „поетични“, не защото това е сборник от стихотворения, а защото докато четях, бях убедена, че авторът има един куп тетрадки, изписани със стихотворения. Един бърз преглед на неговия профил разкри правотата ми – Любомир Розенщайн определено има афинитет към мерената реч.

Толкова много метафори и прилагателни има в тази книга, че можете да се загубите в красивите думи. В този контекст розовото идва малко в повече, а за НЛП няма и да говорим. Ето каква е книгата през моите очи: сборник от есета, импресии и размишления, които в по-голямата си част са такива, които се споделят от повечето хора, интересуващи се от психология. От хора, които отделят по няколко мига на ден, за да осмислят всичко, което ги заобикаля, и да го почувстват с всички сетива. Имаше няколко глави, които ми харесаха повечко от останалите. Сред тях е „Спасените и загубените“. Ето и кратък цитат от нея, който е изваден от контекста, но въпреки това е чудесен:

Линията на времето винаги започва от новия ден или най-много от невероятния успех да оцелееш в предишните двайсет и четири часа, една добра и здрава основа за следващата стъпка: да оцелееш и в следващите двайсет и четири часа.

Пожелавам ви да успеете да намерите и вие своя цитат, като се надявам да е по-оптимистичен от този, който съм избрала аз 😉

Публикувано от Девора

Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от издателство „Колибри„.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: