Мемоарите на Галанд: „Пръв и последен“


Рядко удоволствие е да потънеш в спомените на истински авиационен ас, преминал през месомелачката на Втората световна война. Повечето от тях загиват в бой, след като са заслужили своето място в историята с удивителни постижения и чудовищен брой победи във въздушните схватки с противника. За щастие, на някои от тях съдбата е отредила да преживеят сраженията и в следвоенните години да напишат своите мемоари за поколенията, които само са чували истории за онова време. Вече ви представих изумителната книга на Ханс Улрих Рудел – „Пилот на щука“, както и спомените на Хелмут Липферт. Поредицата с мемоари на асове от Луфтвафе, която изд. „Атика“ пуска за пръв път на българския пазар продължава с един от най-известните сред тях. Адолф Галанд!

Човекът, който участва в раждането, възхода и краха на военновъздушните сили от началото до самия край! Натрупал първите си победи като боен пилот в Испанската гражданска война, Галанд ще съпреживее всички надежди и разочарования, свързани с изтребителната авиация. 

Интересни са спомените му, които пренасят читателя по фронтовете на войната от Испания, през блицкрига в Полша, Странната война на Запад, Битката за Англия, а по-късно и защитата на Райха и десантът на Съюзниците в Нормандия. Галанд говори с много любов за изтребителите, които се превръщат в негова съдба. Големият брой победи бързо го превръщат във въздушен ас и след смъртта на легендата Вернер Мьолдерс той е назначен за инспектор на изтребителната авиация – щабна длъжност, която го откъсва за дълго време от небето, но не и от проблемите на Луфтвафе.

Сред най-открояващите се моменти в двата тома на мемоарите е операцията по прехвърлянето на линейните крайцери Шарнхорст, Гнайзенау и Принц Ойген от френския бряг през Ламанша до безопасни пристанища на север. Участието на авиацията в мащабната операция е ключово, а подробното описание, дадено от Галанд, придава на разказа приключенска окраска.

Като червена нишка обаче през цялото време се прокрадва голямото разочарование на въздушния ас от подценяването на изтребителната авиация от страна на командването на Луфтвафе и на самия Хитлер. Галанд не се примирява с учудващото упорство на началството да строи бомбардировачи, когато реалността на фронта показва недвусмислено нуждата от все повече и повече изтребители. Прославеният командир разкрива поредиците от стратегически грешки, които костват значителни загуби и в крайна сметка водят до загубеното предимство на Луфтвафе във въздушната война.

Потресаващо е описанието на масираните съюзнически бомбардировки на германските градове, които причиняват смъртта на стотици хиляди цивилни, но не успяват да повлияят нито на решителността на Германия да води войната, нито на военната промишленост, която парадоксално достига най-високи темпове на производство именно през 1944 г., когато Съветската армия вече е на прага й.

Черешката на тортата в мемоарите на Галанд за всички любители на авиацията без съмнение са последните глави, в които описва закъснелия подем на реактивната авиация. От първите опити с прототипа на „Хайнкел“ през изумителната скорост на ракетното чудо Ме-163 „Komet“, до революционния Ме-262 – първият серийно произвеждан изтребител в света! Безценни спомени от първа ръка на човека, който влага цялата си енергия да убеди ръководството на Райха, че този самолет е бъдещето на Луфтвафе и тъжни страници, изпълнени с разочарование и яд от неразбирането, проявено в тази насока. Това неразбиране става причина да бъдат изгубени ценни месеци, в които самолетът се е произвеждал във вариант на блиц-бомбардировач – престъпно безумие, което ще доведе и до непоправимо закъснение в правилната му употреба.

Модел на Ме-262 в мащаб 1/72, изработен от моя милост

За съжаление Галанд не включва спомени от следвоенните си години, които са не по-малко интригуващи. Преживяванията му в Аржентина, където работи по развитието на реактивната авиация, биха били много любопитен принос. Дори без тях обаче „Пръв и последен“ е задължително четиво за всеки, запленен от авиационната история на Втората световна война.

Публикувано от Жоро

––––––––––––––-

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

„Асовете на Луфтвафе“

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: